Lijst Home‎ > ‎

Tijgerlezen. De tweede serie boeken

Geplaatst 4 sep. 2017 03:33 door susan *   [ 4 sep. 2017 03:39 bijgewerkt ]Het project Tijgerlezen, een serie boeken voor beginnende lezers waar leesplezier belangrijker wordt gevonden dan een AVI- niveau, is uitgebreid met vier nieuwe titels. Twee nieuwe boeken, een heruitgave en een vertaling van een Engelstalige klassieker. 


Fien wil een flus van Joke van Leeuwen verscheen eerder bij Zwijsen (1985). Fien geeft een feest en nodigt daarvoor haar vrienden uit. Ze vraagt er iets voor terug: ‘Het zit dus zo: Ik geef wat aan jou. Ik geef een feest. Geef jij dan ook wat aan mij? Dat zou fijn zijn’. Fien vraagt aan iedereen een flus, maar wat is een flus? Alle gasten lossen dat probleem op hun eigen wijze op.
Het is een verhaal zoals alleen Joke van Leeuwen dat kan maken: speels van taal en vol grappige tekeningen die de tekst aanvullen en soms ook ondersteunen (bijvoorbeeld door het verschil te laten zien tussen een hoed-boot en een boot-hoed). 
Fien wil een flus
Joke van Leeuwen

Querido 2017,     € 12,99


Dapper Max van de Britse kinderboekenschrijver en illustrator Ed Vere werd door de Sunday Times op de lijst ‘honderd moderne klassiekers’ gezet. Hoofdpersoon is de jonge kat Max. Hij wil een dappere stoere kat zijn die op muizen jaagt. Dapper Max moet alleen nog even uitzoeken hoe een muis eruitziet.Hij vraagt aan iedereen die hij ontmoet of zij misschien Muis zijn. Als hij uiteindelijk Muis ontmoet is die wel zo slim om Max op een dwaalspoor te zetten.
Het boek is erg grappig omdat het handig gebruik maakt van de kennis die de lezer wel heeft en de kleine stoere Max niet. De tekeningen zijn vermakelijk en de taal, in de vertaling van Edward van de Vendel, is rijk. Het is een fijn boek om voor te lezen. De beginnende lezer heeft steun aan de herhalingen en de eenvoudige verhaallijn. 
Dappere Max
                              Ed Vere (vertaald door Edward van de Vendel)

                                    Querido, 2017     € 12,99


Edward van Vendel maakte met Floor de Goede Heel heel heel vies boek. In uitsluitend eenlettergrepige woorden (maar zonder de woorden poep of pies) gaat het onder andere over slijm, kots en spuug. Om dat leuk te houden is humor nodig, en dat is er dan ook volop. In het boek spelen de illustraties een belangrijke rol en ze vertellen vaak een deel van het verhaal. De verhalen gaan onder andere over twee jongens die een boek gaan kopen, over de overeenkomsten en verschillen tussen mens en dier (zo blijkt dat een juf die in een big verandert heel andere lessen geeft) of over de belevingswereld van twee jonge huisdieren die zich afvragen of hun baas ook van hun overgeefsel houdt.
Een heerlijk humorvol boek dat recht doet aan de titel. 
Heel heel heel vies boek
Edward van de vendel (tekst) en Floor de Goede                                          (illustraties)

                              Querido, 2017     € 13,99

Het gouden duo Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer, onder andere bekend van de Agent en Boef-boeken, maakten Pim en het Pinda-kanon. Pim heeft het slecht getroffen met zijn stiefoom Stef die hem de hele dag pinda’s laat pellen. Pim mag nooit spelen en als hij tijdens het saaie werk in slaap valt laadt Stef zijn pinda-kanon en schiet de jongen daarmee wakker. Pim moet dus stiekem spelen en dat doet hij met spulletjes van de sloop. Daarmee maakt hij iets heel bijzonders.
Pim en het pindakanon is fijn lekker-puh-verhaal, dat in korte zinnen wordt verteld. Op de talrijke vrolijke en grappige illustraties zijn veel interessante uitvindingen te zien. 
Pim en het Pinda-kanon
Tjibbe Veldkamp (tekst) en Kees de Boer (illustraties)

Querido, 2017     € 12,00


De vier nieuwe Tijgerlezenboeken maken opnieuw hun belofte waar. Het zijn grappige originele kinderboeken die door hun eenvoudige taalstructuur geschikt zijn voor beginnende lezers. Het zijn ook leuke voorleesboeken. Vooral Dappere Max verdient het om (ook) voorgelezen te worden aan kinderen die nog niet aan het zelf lezen toe zijn.

Meer over leesplezier, Avi-niveaus en de serie Tijgerlezen vind je hier