Lijst Home‎ > ‎

Timo en de Oppasninja - Lisa Boersen

Geplaatst 14 jul. 2016 04:56 door susan *   [ 14 jul. 2016 04:56 bijgewerkt ]

In de boeken van Lisa Boersen, die in 2007 debuteerde als kinderboekenschrijfster, speelt fantasie altijd een belangrijke rol; ze laat bijvoorbeeld de koningin voor honderd jaar in slaap vallen, bedenkt een magisch hotel waar mensen die zich kapot schamen even kunnen bijkomen of ze verzint een toverrietje dat stemmen opslurpt. Ook voor haar nieuwe boek, Timo en de Oppasninja, heeft Boersen haar verbeeldingskracht weer flink aangesproken.
De negenjarige Timo dreigt een groot deel van zijn zomervakantie bij zijn verschrikkelijk buurvrouw door te moeten brengen als oma van het keukentrapje valt en in het ziekenhuis belandt. Zijn moeder, die stewardess is en in de zomerperiode veel moet werken, kijkt of een au-pairbureau uitkomst kan bieden. Ze hebben geluk, want er is een jongeman beschikbaar die goed Nederlands spreekt en direct kan beginnen.
Het is wel even schrikken als Yushi komt kennismaken: hij draagt ninjakleren, hij brengt een tas vol wapens mee en vertelt een onwaarschijnlijk verhaal over zijn land en zijn reis. Maar de jongen is aardig en Timo is weg van hem en daarom mag Yushi een dagje op proef komen. Het wordt een avontuurlijke dag en natuurlijk wordt de oppasninja aangenomen.

Het verhaal bestaat uit twee delen. In het eerste deel draait het om de kennismaking met Yushi en in het tweede deel wordt de eerste oppasdag beschreven. Boersen neemt de tijd om het verhaal te vertellen en haar stijl is hier en daar wat stroperig als ze de gebeurtenissen uitgebreid beschrijft en veel uitleg geeft. Haar heerlijke fantasie maakt echter veel goed. Ze laat de lezer genieten van Yushi´s ninjakunsten door bijvoorbeeld te beschrijven hoe hij met zijn werpster razendsnel een bos bloemen in een vaas krijgt of hoe hij een zwembad op stelten zet omdat hij heel lang onder water blijft.
Yushi is naar Nederland gekomen omdat hij graag een ander land wil leren kennen. Hij kijkt met zijn ninjaogen anders tegen de dingen aan dan Timo en zijn moeder en dat roept interessante vragen op. Zo wil hij bijvoorbeeld weten waarom er wordt gezongen als iemand een jaar ouder wordt, vraagt hij zich af waarom de winkels zo volhangen met kleding en wil hij weten hoe vaak Timo zijn goudvis uitlaat.
Boersen verwerkt hier en daar een vleugje oosterse wijsheid in het verhaal. Zo leert Timo dat een ninjatraining doorzettingsvermogen vraagt en dat je niet zomaar met een zwaard in het rond kunt zwaaien. Yushi deelt ook zijn ninjawijsheden als de situatie daarom vraagt, bijvoorbeeld na het redden van Timo´s goudvis uit de bek van een haai stelt hij dat er zonder gevaar geen avontuur kan zijn. 
Aan het einde van het boek lijkt Yushi voor altijd terug te gaan naar zijn land, maar dat komt wel goed. Timo en de Oppasninja is namelijk het eerste deel van een serie.

Timo en de Oppasninja
Lisa Boersen (tekst) en Edwin Rhemrev (illustraties )


Gottmer, 2016     € 13,95

Andere boeken van Lisa Boersen op kinderboekenpraatjes:
Hotel Tussentijd