Lijst Home‎ > ‎

Toen kwam Sam - Edward van de Vendel

Geplaatst 27 dec. 2011 03:00 door susan *   [ 27 dec. 2011 03:01 bijgewerkt ]
´De hond was er zomaar´, zo begint het verhaal. Een grote witte hond staat ineens op het erf van de boerderij waar de negenjarige Kix en zijn jongere zusje Emilia met hun ouders wonen. Zij ziet al gauw dat deze hond anders is ´deze hond heeft andere dingen meegemaakt dan alle triljard honden van de wereld´ en Emilia weet ook hoe hij heet: Sam.
Sam blijft komen en verovert zijn eigen plekje op het erf en binnen de familie. Maar de hond heeft al een baas en geen goede. Mag Sam wel blijven?

In een kleine honderd bladzijden vertelt Edward van de Vendel het spanende verhaal. De lezer is eerst nieuwsgierig naar de herkomst van de hond en hoopt vervolgens, net als Kix en Emilia, dat het voor Sam goed zal aflopen.
Edward van de Vendel beheerst het schrijversschap inmiddels tot in de puntjes. Waar hij vroeger, bijvoorbeeld in het kinderboekenweekgeschenk van 2005, zich de buiten ging aan ´mooischrijverij´ weet hij nu te doseren. Stijlfiguren, mooie woorden, onverwachte zinswendingen zijn goed geplaatst en staan ten dienste van het verhaal. Hiermee wordt Toen kwam Sam een van die zeldzame boeken dat poëtisch mooi is en toch toegankelijk blijft voor kinderen.
Naast het spannende verhaal beschrijft Van de Vendel vooral de gevoelens van Kix. Een bijzondere scène uit het verhaal is het moment dat de negenjarige Kix beseft dat zijn vader niet alles kan ´dit keer had papa geen gelijk. Dit keer had papa niet eens iets te zeggen (...) Papa zei maar wat.´ Kiz wordt er ijs-en ijskwaad van.
Gelukkig loopt het verhaal goed af en komend voorjaar kunnen we lezen hoe het verder gaat met Kix en Sam.

Van de Vendel schreef een kort nawoord bij het boek waarin hij beschrijft dat het verhaal op waarheid berust. Ook geeft hij in het nawoord aan welke boeken er bij Kix thuis worden voorgelezen: populaire Engelstalige boeken. Het boek van Kate DiCamillio is in het Nederlands helaas al weer uit druk, het tweede boek over de avonturen van Captain Underpants zal komend voorjaar in een nieuwe vertaling verkrijgbaar zijn.

Tot slot nog wat aardige woorden voor Philip Hopman. Voor dit boek maakte hij zwart/wit illustraties in zijn bekende losse stijl. Sam, een Pyrenese berghond, wordt bijna schetsmatig neergezet, dat benadrukt zijn witte vacht waarvan in de tekst sprake is, maar ook het ongrijpbare dat rond hem hangt, prachtig gedaan. Het is onvoorstelbaar dat deze illustrator nog steeds geen mooie bekroning van zijn werk heeft gekregen.

Het zal mij niet verbazen Toen kwam Sam volgend jaar terug te zien tussen de zilveren griffels en dat zou terecht zijn.

Toen kwam Sam
Edward van de Vendel (tekst) en Philip Hopman (ill)
 
Querido, 2011     € 12,95