Lijst Home‎ > ‎

Toet gaat naar Dinoland - Catherine en Laurence Anholt

Geplaatst 3 mrt. 2014 02:59 door susan *   [ 3 mrt. 2014 02:59 bijgewerkt ]

Het Engelse echtpaar Catherine en Laurence Anholt maakten samen al meer dan 200 kinderboeken. Velen zijn vertaald en een aantal boeken won mooie kinderboekenprijzen.
In Toet gaat naar Dinoland speelt konijn Toet de hoofdrol. Toet is dol op zijn autootje. Op een dag besluit hij naar Dinoland te gaan, zijn hondje mag ook mee. Hij rijdt door de stad, door de tunnel en door ´berg en dal´ tot de auto boven op een berg stopt. Daar ziet hij Dinoland al liggen. Hij maakt kennis met een ´piepkleine dinosaurus´, een ´iets grotere dinosaurus´ en een ´grote dinosaurus´. Gelukkig is er geen ´super-mega-grote dinosaurus´. Maar de lezer heeft natuurlijk allang gezien dat die er wel is!

Toet gaat naar Dinoland is een veelzijdig peuter/kleuterboek. Het verhaal is eenvoudig en wordt verteld met klanknabootsende woorden (´toet-toet`,´vrrrroemm, vrrrroemm) en voorleespret verhogende uitroepen (´Joehoe´,´wwrraah´). Deze woorden zitten een goed zinsgebruik niet in de weg. Er is een duidelijke verhaallijn: het begint met het begroeten en oppoetsen van de auto, dan wordt op de Tomtom een bestemming gekozen, vervolgens wordt de autorit beschreven, gevolgd door de belevenissen bij de dinosauriërs, de terugreis en de afsluiting van de dag. In het verhaal zijn een aantal herhalende elementen zoals het passeren van markante punten tijdens de heen-en terugreis, de ontmoetingen met steeds groter wordende dinosauriërs en het verzorgen van de auto aan het begin en het einde van de dag.
De illustraties zijn in heldere kleuren, tekstondersteunend en met grappige details. De Tomtom geeft met plaatjes zijn avontuurlijke bestemmingen weer en konijn Toet slaapt natuurlijk onder een worteltjesdekbed. De dino´s zijn levensecht getekend, een ware dinoliefhebber zal de diverse soorten zeker herkennen. Toet is een beetje bang voor de dinosauriërs, zeker voor de grote exempalren, al kijken ze wel allemaal vriendelijk. Toet maakt de reis met een knuffelhondje dat de emoties van het konijn spiegelt: als Toet lacht is het hondje ook vrolijk, als Toet schrikt dan schrikt hij mee en na alle avonturen schudden ze elkaar de hand en vallen samen in slaap.
De schutbladen hebben strepen in diverse kleuren en ook het hondje heeft gekleurde streepjes; dit geeft volop mogelijkheden om met peuters en kleuters de namen van de kleuren te oefenen.

De Anholts zijn erin geslaagd een boek te maken waar zowel peuters als kleuters van zullen genieten. Toet gaat naar Dinoland verdient het om hoog op de voorleeslijstjes te komen.

Toet gaat naar Dinoland
Catherine en Laurence Anholt


Gottmer, 2014     € 11,95