Lijst Home‎ > ‎

Tonje en de geheime brief

Geplaatst 13 jan. 2011 05:40 door susan *
Tonje, tien jaar, woont als enig kind in het Glimmerdal en ze beschouwt het dal als háár dal. De meeste dalbewoners zijn het met haar eens, behalve campingeigenaar Klaus Hagen die een hekel aan kinderen heeft. Tonjes grote vriend is haar peetoom Grunnvald, 74 jaar en bij hem brengt ze veel tijd door. Haar vader heeft het druk met zijn boerderij en haar moeder doet onderzoek naar het stijgen van de zeespiegel en is veel van huis. Tonje vult haar tijd met het testen van een nieuwe stuurslee, oefenen op haar skisalto en het maken van nieuwe vrienden. Op een dag krijgt Grunnvald een brief die heel wat gevolgen zal hebben.

Het verhaal over Tonje heeft de sfeer van een Astrid Lingren verhaal. Dat komt deels omdat het speelt in het koude Noorwegen in een afgelegen dal, deels door de hoofdpersoon Tonje, die moeiteloos in een verhaal van Lindgren zou passen met haar open ondernemende persoonlijkheid, en het komt door de verhalende schrijfstijl.

Maria Parr begint haar verhaal met een sfeerbeschrijving van het Glimmerdal en enkele van zijn bewoners. Ze spreekt daarbij de lezer rechtstreeks aan ´Misschien vraag je je af of je verkeerd gelopen bent. Maar dat ben je niet. Want je hebt dat nog niet gedacht of je ziet een bord staan´. Dan begint het eigenlijke verhaal, verdeeld in  hoofdstukken met ouderwets aandoende titels, zoals
´ Hoofdstuk 18 Waarin het leven ellendig is en Tonje oude bekenden tegenkomt´ of ´Hoofdstuk 21 Waarin het onmogelijk is hardop te zeggen wat er op stapel staat´.

De schrijfstijl van Parr is prettig verhalend en schijnbaar moeiteloos laat ze de lezer kennismaken met de bewoners van het dal die ieder hun eigen kleur hebben. De personages zijn mooi uitgewerkt. Parr kan poëtisch schrijven: ze laat het hart ´knetteren´ van warme vriendschap, de klanken van de viool door de kier van de deur sijpelen ´en dansen in de blauwe middaglucht´, een fantastische slee ´knipoogt´ naar Tonje die er vervolgens in een ´oorsuizelingwekkende vaart´ mee de berg af vliegt. Helaas wisselt Parr dit taalgebruik af met grove woorden die de sfeer van het boek hinderlijk onderbreken, woorden als ´verdomme´ en ´schijt´.

Tonje en de geheime brief is een verhaal dat in het eerste hoofdstuk al een glimlach op de lippen tovert, vervolgens dendert de ondernemende Tonje voort en sleurt je haar wereld in, voor je het weet ben je gegrepen door het verhaal. Als het boek uit is, is die glimlach er nog steeds. Heerlijk boek.

Tonje en de geheime brief
Maria Parr

Lannoo, 2010  € 13,95