Lijst Home‎ > ‎

Tot hier en niet verder! - Isabel Minhó Martins

Geplaatst 11 jan. 2016 03:11 door susan *   [ 11 jan. 2016 03:13 bijgewerkt ]

Op de witte linkerpagina staat een eenzame soldaat. Linksboven loopt een hondje het boek in. Hij snuffelt eens aan het geweer van de soldaat. Ondertussen komt Gijs aangelopen. Als hij op de rechterpagina wil stappen roept de soldaat ferm´stop!´. Hij heeft de opdracht de rechterpagina leeg te houden. De generaal wil namelijk op elk moment het verhaal binnen kunnen stappen.
Ondertussen vult de linkerpagina zich met allerlei figuren: Euvgenia en Jan K. komen de pagina op dansen, Christiano en Wesley trappen een balletjes, Wubbo vliegt voorbij in zijn ruimtepak en ook meneer van Nispen tot Sevenaer mengt zich tussen de mensen. Het wordt steeds voller op de pagina en de druk op de soldaat neemt toe, de mensen willen erlangs.
Dan rolt de bal van de voetballers op de rechterpagina. Iedereen kijkt naar de soldaat. De jongens mogen de bal gaan halen´voor deze ene keer´, maar al snel mag iedereen doorlopen en zo stroomt ook de rechterpagina vol. En dan rijdt de generaal het verhaal in en hij is woedend.

Tot hier en niet verder! is in veel opzichten een bijzonder prentenboek. Het boek is van oorsprong Portugees. De illustrator heeft voor dit verhaal zijn tekeningen met viltstift gemaakt. De kleurige figuren die het boek bevolken zijn heel divers en niet allemaal menselijk. Er worden allerlei knipoogjes naar bestaande figuren gegeven en dat heeft J.H. Gever goed opgepakt. Hij (of zij?) sluit aan bij de Nederlandse situatie en laat bijvoorbeeld Baantjer opdraven of politieman Jan. Verder loopt ook Roosje het boek binnen gekleed in een rood jakje en duidelijk gefocust op haar opdracht:´Ik mag niet met vreemden praten, ik mag niet met vreemden praten, ik ...´, of Ietie die naar huis moet bellen.
Het verhaal heeft een belangrijke boodschap. Het laat zien dat één man een verschil kan maken, maar ook dat hij het niet alleen kan. Als de generaal in het boek verschijnt wil hij de soldaat onmiddellijk laten arresteren, maar de menigte keert zich tegen hem. Dan laten ook de andere soldaten hun wapens vallen en rennen, blij, naar de rechterpagina. De generaal blijft eenzaam op de linkerpagina achter, mopperend over de rotzooi die de menigte heeft achtergelaten. Hij besluit uit het verhaal te stappen want ´wie wil er nou de held zijn in een kinderboek´.
Naast de beschrijving van de strijd om de rechterpagina nodigt dit boek ook uit om het goed en vaak te bekijken, want de vele figuren die het boek inlopen maken van alles mee.

Tot hier en niet verder! is een gelaagd, origineel en leuk prentenboek.

Tot hier en niet verder!
Isabel Minhó Martins (tekst, vertaald door J.H.Gever) en Bernardo P. Carvalho (illustraties) 

Gottmer, 2015     € 13,95