Lijst Home‎ > ‎

Trash

Geplaatst 26 mrt. 2011 10:15 door susan *   [ 31 mrt. 2011 03:23 bijgewerkt ]
Je ruikt Behala al voor je het ziet liggen, bergen vuilnis ´één langgerekte wereld van rokend afval´. De vuilpikkers leven daar, ze waden door het vuil, ademen het in en slapen er. De Britse auteur Andy Mulligan zag de vuilpikkers in Calcutta, het kind naast de oude man, en het raakte hem dat het kind geen andere toekomst leek te hebben dan te leven op een vuilnisbelt. Wat zou voor zo´n kind ´the golden ticket out´ kunnen zijn, iets magisch, iets onvoorstelbaars of iets eenvoudigs, een sleutel in een tasje bijvoorbeeld? En zo ontstond het idee voor Trash.

De veertien jarige Rafael vindt een tasje met geld, een sleutel en een briefje. Het lijkt zijn geluksdag, maar helaas. ´s Avonds verschijnt de gevreesde politie, ze zijn op zoek naar dit tasje. Rafael en zijn vrienden Gardo en Rat vertrouwen de politie niet en geven geen inlichtingen, maar de politie vermoedt dat Rafael meer weet en hij is zijn leven niet meer zeker. De jongens gaan op zoek naar het verhaal achter de sleutel en belanden in een hachelijk avontuur waarin ze de corrupte politie die nergens voor terugdeinsd voor moeten blijven.

Mulligan laat het verhaal door verschillende personen vertellen die zich rechtstreeks tot de lezer richten ´Gardo hier, en ik neem nu het verhaal over van Rafael´. Naast de drie jongens komen de goedwillende pater Juilliard en de naïeve vrijwilligster Olivia aan het woord. Mulligan brengt via hen een prachtig spannend, ontroerend en schrijnend verhaal tot leven. De opgejaagde jongens ontmoeten corruptie en geweld, maar ook menselijkheid en behulpzaamheid. Het zijn overlevers waar je vanzelf respect voor krijgt.

De auteur zag een nominatie voor een mooie Britse kinderboekenprijs aan zijn neus voorbij gaan toen zijn boek onder vuur kwam te liggen: het boek zou te schokkend zijn voor kinderen én het woord ´shit´ was in de tekst gesignaleerd. Schokkend is het boek zeker, vooral de beschrijving van het verhoor van één van de jongens op het politiebureau. En ook in de Nederlandse vertaling duikt het woord ´poep´op, dat is onvermijdelijk daar dit het meest voorkomende bestanddeel van de vuilnisbelt is. Trash is echter veel meer dan een verhaal met een ´vies´woord en een wrede scène.

Mulligan heeft een boek geschreven dat je in de ban houdt, dat niet sentimenteel is, dat schokt en geen makkelijke antwoorden geeft. Het verhaal is ook hoopvol en heeft humor. Die drie kleine stinkende liegende overlevers sluit je in je hart.

Trash liep in Engeland een bekroning mis, misschien kunnen we dat in Nederland goedmaken.

Trash
Andy Mulligan
 
Gottmer, 2011     € 14,95