Lijst Home‎ > ‎

T.rex Trix in Naturalis - Daan Remmerts de Vries

Geplaatst 2 okt. 2017 02:41 door susan *   [ 2 okt. 2017 02:47 bijgewerkt ]

Daan Remmerts de Vries is een gelauwerd kinderboekenschrijver en illustrator. Hij kreeg voor zijn verhalende kinderboeken twee Gouden Griffels en drie Zilveren Griffels. T.rex Trix in Naturalis is zijn eerste informatieve boek. Hij kreeg er zijn vierde Zilveren Griffel voor.
Het boek is geschreven in samenwerking met medewerkers van museum Naturalis in Leiden. Het museum wist de hand te leggen op een prachtig T.rex skelet dat werd gevonden in Montana. Zij kreeg de naam Trix. Medewerkers van het museum participeerden bij het uitgraven, conserveren en onderzoeken van het skelet. In augustus 2016 kwam Trix naar Nederland.

Remmerts de Vries geeft veel informatie in dit boek van nog geen honderd bladzijden dat ook nog eens bomvol foto’s staat. Hij begint het verhaal bij het begin, bij het leven van T.Rex Trix. Natuurlijk is er veel onbekend over het leven van Trix, maar de geheimen die het skelet heeft prijsgegeven verwerkt Remmerts de Vries soepel in zijn verhaal: ‘alles wat hier wordt verteld is een mogelijkheid.’ Beeldend beschrijft hij hoe het geweest zou kunnen zijn: ‘De hoorn boorde zich naar binnen in de linkerpunt van haar snuit; er kraakte iets. Trix krijste, de triceratops trok zich enkele meters terug. Trix draaide zich om en holde weg.’ In kaders rond de tekst staat informatie die het verhaal aanvult, er worden bijvoorbeeld diverse andere dinosaurussen beschreven. Het eerste gedeelte eindigt met de dood van Trix, ze sterft op een ochtend ’in het licht van de nieuwe dag’.
Vervolgens maakt het boek een sprong in de tijd, 67 miljoen jaar later pakt Remmerts de Vries de draad weer op. Hij begint met een beschrijving van het veranderde landschap en hoe dat zo gekomen is. Vervolgens wordt de vondst van het skelet beschreven en de werkzaamheden van het team dat het skelet uitgraaft. Ook deze tekst wordt omringd met kaders met aanvullende informatie, onder andere fragmenten uit het dagboek van paleontoloog en onderzoeker Anne Schulp. 
Het uitgraven van het skelet en alles wat daarbij komt kijken wordt duidelijk omschreven, de lezer kan het hele proces volgen tot aan het moment dat Trix in al haar glorie tentoongesteld kan worden in Naturalis. Ook krijgt de lezer een inkijkje in de wereld van het paleontologisch onderzoek. Het boek informeert de lezer niet alleen in de tekst, veel prachtige foto’s ondersteunen het verhaal.

T.rex Trix in Naturalis is een aantrekkelijk informatief boek dat zowel de vergane wereld van de dinosaurussen beschrijft als de tijdrovende opgraving van de restanten 67 miljoen jaar later.

In juni 2017 kreeg T.rex Trix in Naturalis een Zilveren Griffel. Uit het juryrapport: ‘T.rex Trix in Naturalis is een rijk gevuld boek, waar de lezer dankzij de adequate vormgeving soepel doorheen geleid wordt. Het is door zijn interessante invalshoek en opbouw een dinoboek uit de hoogste categorie. Het munt uit in helderheid: van taal en van informatie-ordening. Het is een ode aan de nieuwsgierigheid.’

T.rex Trix in Naturalis
Daan Remmerts de Vries


Leopold, 2016     € 14,99

Andere boeken van Daan Remmerts de Vries op kinderboekenpraatjes:
Groter dan de lucht, erger dan de zon
Tijgereiland
Soms laat ik je even achter
De bevrijding van het Stedelijk