Lijst Home‎ > ‎

Val - Cis Meijer

Geplaatst 19 aug. 2015 02:49 door susan *   [ 19 aug. 2015 02:49 bijgewerkt ]

Val
is het tweede boek van de Amsterdamse schrijfster Cis Meijer (1970). Ze debuteerde vorig jaar met haar boek Verdoofd dat goed werd ontvangen.
In Val is de zestienjarige Liv de hoofdpersoon. Zij besluit voor een semester naar New York te gaan. Aanvankelijk zou ze deze tijd doorbrengen met haar beste vriendin Sofia, die na de gewelddadige dood van haar ouders bij haar oma in New York woonde. Maar Sofia is een jaar geleden om het leven gekomen. Ze is van een boot gevallen en verdronken. Door alsnog naar New York te gaan hoopt Liv erachter te komen wat er nu precies met Sofia gebeurd is.
De avond voor vertrek ontvangt Liv een vreemd bericht via Facebook:´Leave the past behind. Mind your own business´. Ze negeert de waarschuwing en reist af.
In New York wordt haar vermoeden bevestigd dat Sofia geheimen had. Ze ontdekt onder andere dat haar vriendin een rugzak vol geld verstopt heeft. De speurtocht van Liv naar de omstandigheden van Sofia´s dood is niet zonder gevaar. En niet alleen Liv wordt bedreigd, ook haar oppaskindje is niet veilig.

Net als in haar vorige boek kiest de schrijfster voor een aansprekende locatie. In haar eerste boek was dat Parijs, In Val is dat het bruisende New York. De beschrijvingen van de stad kleuren het verhaal. 
Liv heeft een bijzondere hobby, die ze deelde met Sofia: klimmen. Meestal doet ze dat op een klimmuur, maar gebouwen beklimmen vindt ze het leukst. Natuurlijk worden er in het boek een aantal spannende klimtochten beschreven.
Meijer laat in haar verhaal niet alleen Liv aan het woord, de lezer volgt ook Sofia op de dag van haar ongeluk. De verhalen komen steeds dichter bij elkaar en leiden uiteindelijk tot een spannende en verrassende ontknoping.
Meijer heeft een fijne schrijfstijl. Ze geeft mooie beschrijvingen van de omgeving en van de personen die deze bevolken. Ook haar dialogen lezen lekker weg.
Met deze tweede jeugdthriller bewijst Meijer het genre in de vingers te hebben. Vanaf de eerste bladzijde is het verhaal spannend en de schrijfster weet die spanning ook vast te houden. Een ander sterk punt is de geloofwaardigheid van het verhaal, de lezer wordt niet geconfronteerd met heel onwaarschijnlijke plotwendingen. 
Kortom: Cis Meijer weet hoe ze een goede jeugdthriller moet schrijven.  

Val
Cis Meijer 

De Fontein, 2015     € 13,99