Lijst Home‎ > ‎

Van wie is die hoed? - Joukje Akveld & Thé Tjong-Khing

Geplaatst 4 mei 2015 05:56 door susan *   [ 4 mei 2015 05:59 bijgewerkt ]

Uitgeverij Gottmer geeft een nieuwe serie boekjes voor peuters uit in samenwerking met Joukje Akveld. Akveld heeft haar sporen ruimschoots verdient in de kinderboekenwereld als recensent, vertaler en prentenboekenmaker. Daarnaast schreef ze boeken over bekende kinderboekenmakers waaronder Sieb Posthuma en (samen met Annemarie Terhell) Thé Tjong-Khing en Tonke Dragt.
In het eerste deel van deze peuterserie, waarvoor Akveld het concept bedacht, is de centrale vraag ´Van wie is die hoed?´. Op de linkerbladzijde staat een hoofddeksel, op de rechterbladzijde staan vier figuren waarvan eentje de eigenaar van de hoed is.
Dit eenvoudige concept is briljant uitgewerkt. De opgave het juiste hoofddeksel bij het juiste figuurtje te zoeken is voor peuters, die nog niet zoveel kennis over de wereld hebben, een uitdaging. De koksmuts en de kroon zijn niet zo moeilijk, de mijter is wat lastiger (zeker in de zomer) en een cap wellicht te moeilijk, misschien belandt die wel op het hoofd van de sneeuwman en wat geeft dat eigenlijk? Als laatste vindt de feestmuts het juiste hoofd. Alhoewel, een losse muts en een tovenaar vinden elkaar ook nog, buiten de bladzijden om.

Voor deze serie worden bekende Nederlandse tekenaars gevraagd voor de illustraties. Thé Tjong-Khing trapt af en hij doet dat grandioos. De hoeden en de figuren zijn makkelijk te herkennen: de kok heeft een lepel en een ovenwant, de koning is in vol ornaat met sjerp en koningsmantel en het jongetje heeft al een feestballon te pakken.
Als het hoofddeksel zijn eigenaar heeft gevonden laat Thé Tjong- Khing zien hoe het verder gaat. De kok loopt met een soepterrine naar de tafel en ziet de bananenschil op de grond niet liggen, de koning poseert voor een schilder, de ruiter moet met haar paard door het water en de jongen krijgt heel veel cadeautjes. Op deze tekeningen valt veel te ontdekken. De koning wordt bijvoorbeeld veel mooier geschilderd dan hij in werkelijkheid is, Sinterklaas lijkt alleen maar op het voorleesboek te staan tot je beter kijkt en de ridder die door het bos sluipt kan maar beter snel achterom kijken.

Van wie is die hoed? is een geweldig peuterboek. Het stevig uitgegeven kartonnen boekje zal niet snel vervelen omdat er zoveel te zien is. De tekeningen van Thé Tjong- Khing lenen zich om verhalen bij te verzinnen en daarmee is dit boekje ook interessant voor wat oudere kinderen. Een prachtig eerste deel van een veelbelovende serie.

Van wie is die hoed?
Joukje Akveld & Thé Tjong-Khing


Gottmer, 2015     € 8,95

Andere boeken van Joukje Akveld op kinderboekenpraatjes: