Lijst Home‎ > ‎

Vasco het voetbalvarkentje - Edward van de Vendel

Geplaatst 9 sep. 2013 03:13 door susan *   [ 9 sep. 2013 03:14 bijgewerkt ]

Matteo krijgt op zijn verjaardag twee cadeaus: een varkentje en een voetbal. Prachtige cadeaus want Matteo is dol op voetballen en dol op varkentje Vasco. Vasco wordt Matteo´s beste vriend. Het is wel jammer dat Vasco niet veel van het voetbalspel snapt:
´ Vasco wist niet wat een aanvaller was, of een verdediger, en zijn eigen lievelingsspel was rondjes woelen in de modder.´ Als Matteo op een dag de boerderij verlaat op zoek naar ´tegenstanders´ gaat Vasco natuurlijk mee:´want dat doe je als je iemands varkentje bent´. Aan het einde van de reis blijkt er toch een voetbalvarkentje in Vasco te huizen.

Vasco het voetbalvarkentje is een warm verhaal over een jongen die vol is van zijn twee grote liefdes: het voetbalspel en zijn varkentje. Logisch dat hij beide wil combineren, wat aanvankelijk maar moeizaam lukt. Edward van de Vendel beschrijft in het verhaal vooral de gevoelens en gedachten van Vasco. Het verhaal heeft een heerlijk wensvervullend einde als Vasco een uitstekende keeper blijkt te zijn.
Het eenvoudige verhaal is op bijzonder wijze geïllustreerd door Alain Verster die eerder Van de Vendels boek De duif die niet kon duiken illustreerde. De kleurige illustraties waarin rood- en bruintinten overheersen, zijn collages waar veel op te zien is. Rond de duidelijk herkenbare hoofdpersonen, Matteo en Vasco, staat van alles afgebeeld. Dit kan heel verrassend zijn: een kauwgomballenmachine als Matteo jarig is, boerderijdieren in voetbaloutfits als Matteo op zoek is naar tegenstanders op de boerderij en slingers en fans als Matteo blij is. Op de laatste pagina zijn krantenkoppen te zien met Vasco in de hoofdrol. 
Vasco het voetbalvarkentje is een van de kerntitels voor de Kinderboekenweek 2013. 

Vasco het voetbalvarkentje
Edward van de Vendel (tekst) en Alain Verster (ill) 

De Eenhoorn, 2013     € 12,95