Lijst Home‎ > ‎

Vast - Oliver Jeffers

Geplaatst 7 mei 2012 01:39 door susan *
´Het begon toen Freds vlieger vast kwam te zitten in een boom. Hij trok en hij schudde, maar de vlieger bleef vastzitten.´ Fred besluit het probleem op een bekende manier op te lossen, hij gooit zijn lievelingsschoen naar de vlieger in de boom en dan begint de narigheid pas goed, want ook de schoen blijft vast zitten. Hij gooit zijn andere schoen ´en ongelooflijk maar waar: ook die zat vast´. Om zijn andere schoen los te krijgen pakt hij de kat, die natuurlijk ook vast kom te zitten. Fred besluit het grondig aan te pakken: hij haalt een ladder. Helaas, als hij de ladder gooit blijft ook deze in de boom hangen.
Fred gooit het ene na het andere voorwerp de boom in, waaronder een stoel, de fiets van een vriendje, de voordeur, de melkman, een stoomboot, een vrachtwagen, het huis aan de overkant met de buurvrouw er nog in, een vuurtoren en een toevallig passerende walvis. Alles blijft vast zitten in de boom. Nadat ook een brandweerwagen en twee brandweermannen omhoog gegooid zijn krijgt Fred een helder idee, hij gaat een zaag halen. ´En dat werkte. Er was geen plek meer in de boom´ en de vlieger valt op de grond. Fred gaat er meteen mee spelen.´s Avonds in bed valt hij als een blok in slaap, al heeft hij wel het gevoel dat hij iets vergeten is... 

Vast van Oliver Jeffers, een Ierse kunstenaar die woont en werkt in Brooklyn, is een repeteerverhaal met verassingen. Natuurlijk gooit Fred steeds meer onwaarschijnlijke dingen in de boom en dat is een deel van de pret. De lezer wordt een paar keer bijna op het verkeerde been gezet: als Fred een ladder haalt en een zaag is er de mogelijkheid dat het patroon doorbroken wordt, maar nee, alles gaat de boom in. Als de boom al bomvol is komt er een brandweerwagen aan met brandweermannen die Fred willen helpen en jawel hoor, dikke pret, ook zij eindigen in de boomkruin.
Jeffers laat op zijn illustraties zien dat Fred hard moet werken om alles de boom in te krijgen en de lezer ziet de boom voller en voller worden. Fred is eenvoudig getekend als een jongetje met een groot hoofd waarvan de stemming redelijk makkelijk is af te lezen: tong uit mond als het zwaar is, een lachende mond als hij blij is en een nauwelijks zichtbare mond als de stemming neutraal is. De eenvoud van het gezicht levert soms een raar plaatje op: door de laaggeplaatste oren is niet altijd duidelijk of de lezer een oor of een neus ziet. De boom met alles er in is minder stilistisch getekend: alle voorwerpen, mensen en dieren zijn duidelijk herkenbaar. 

Het verhaal, vertaald door Bies van Ede, leest prettig voor. In de illustraties is soms wat tekst verwerkt: zo vraagt de walvis wat Fred aan het doen is en in een voetnoot wordt de vertaling van de tekst op een vrachtwagen gegeven.

Het einde van het boek is verassend: als Fred in slaap valt met de vraag wat hij toch vergeten is, ziet de lezer op de laatste bladzijde de overvolle boom in het maanlicht waar een van de brandweermannen laat weten dat hij een geweldig idee heeft. Wat dat idee is moet de lezer zelf invullen. 

Vast
Oliver Jeffers

Pimento, 2011     € 15,00

Klik hier voor een filmpje waar de auteur een stukje uit het boek voorleest
 
Dit boek kreeg De Leespluim van mei 2012