Lijst Home‎ > ‎

Veldslag om een hart - Michael De Cock

Geplaatst 15 okt. 2014 07:09 door susan *   [ 15 okt. 2014 07:09 bijgewerkt ]

Michael De Cock en Gerda Dendooven, dat is bij voorbaat een prachtige combinatie. Samen maken ze een serie, Kleine Klassiekers, waarin verhalen uit de Griekse mythologie worden herverteld. In Vliegen tot de hemel (2010), waarvoor De Cock een Zilveren Griffel kreeg, stond de relatie tussen vader en zoon centraal. In het nieuwe boek uit de serie, Veldslag om een hart, vertelt een moeder haar verhaal aan haar dochter.

Die moeder is Helena, de mooie vrouw van koning Menelaos en moeder van hun dochtertje Hermione. Helena verlaat haar man en kind als ze Alexandros ontmoet, de zoon van Priamos, koning van Ilion:´Ik zag hem en mijn vroeger leven was in één klap onbelangrijk. Alsof ik voor het eerst de zon zag en voordien alleen maar schaduwen had gekend´.
Menelaos laat het er niet bij zitten en hij wendt zich tot zijn machtige grote broer Agamemnon. Die zocht al langer een reden om het rijke Ilion aan te vallen en besluit ten strijde te trekken. Hij belooft een rijke buit aan zijn bondgenoten die, na een pijnlijk offer, uitzeilen om Helena terug te halen en Ilion te verwoesten:´Ze beweerden dat ze dat deden voor de goede zaak, dat ze de waarheid dienden. Spreek mij niet over de waarheid. Wat is waarheid anders dan een idee dat in elk hoofd een andere vorm aanneemt?´
De stad blijkt echter niet in te nemen en een jarenlange oorlog is het gevolg. Een oorlog waarin menigeen zijn leven verliest en vriendschappen onder druk komen te staan. De strijd is hard en wreed:´Ze denken dat ze goden zijn. Maar ze zijn klein en nietig. En tot zo weinig in staat. Ja, dat is het. Ze denken dat ze goden zijn, maar ze moeten nog leren mens te worden.´
Uiteindelijk valt Ilion door middel van een list en Helena zal terugkeren naar haar dochter. Alexandros is dood, Helena rest alleen nog de herinneringen:´Ik heb van hem gehouden tot de laatste dag. En terwijl alles om ons heen oud werd, bleef onze liefde pril en jong. Nu achteraf weet ik het zeker; we moeten wel betoverd zijn geweest. De tijd raakte de eeuwigheid´.

De klassieke mythe van Paris, in deze bewerking draagt hij de naam Alexandros, die met hulp van liefdesgodin Aphrodite de mooiste vrouw ter wereld tot de zijne weet te maken, wordt prachtig naverteld. De Cock gebruikt poëtische zinnen en veelvuldig bedient hij zich van stijlfiguren die ontleent zijn aan de Oud Griekse retorica.
Helena, de verteller, maakt haar dochter deelgenoot van haar gevoelens en ze probeert haar grote liefde voor Alexandros te beschrijven, een liefde waarvoor alles moest wijken. Helena schetst ook de andere personages uit het verhaal: haar karakterloze echtgenoot, de sluwe egoïstische Agamemnon, de mysterieuze zuster van Alexandros en de geduchte vechters Hector en Achillus.
Gerda Dendooven illustreerde het verhaal in haar kenmerkende expressionistische stijl. De grondkleur van de illustraties is rood, dat zowel de kleur van de liefde is als de kleur van bloed. Groentinten vormen de contrasterende kleur. In de illustraties zitten verwijzingen naar de afbeeldingen op Griekse vazen of thema´s uit bekende kunstwerken. Het zijn illustraties die mooier en indringender worden als ze vaker worden bekeken.

Veldslag om een hart is een boek dat je een paar uur meevoert naar de wonderlijke wereld van de Griekse mythen. Het is een mooie reis die stof tot nadenken geeft.

Veldslag om een hart
Michael De Cock (tekst) en Gerda Dendooven (ill)

Davidsfonds, 2014     € 22,50

Andere boeken van Michael De Cock op kinderboekenpraatjes:
Vliegen tot de hemel
Rosie en Moussa
De brief van papa