Lijst Home‎ > ‎

Vergelding - Tim Bowler

Geplaatst 8 jul. 2013 02:34 door susan *   [ 8 jul. 2013 02:34 bijgewerkt ]

Vergelding
van de Britse schrijver Tim Bowler is een jeugdthriller. Het verhaal begint klassiek. De veertienjarige Maja rent in paniek door een bos, ze valt en rolt tegen iets aan: een lijk van een jonge vrouw. Als ze hulp wil halen ontdekt ze een tweede lijk, een man ditmaal en even later ziet ze nog een dode liggen waar iemand zich overheen buigt. Maja vlucht weg en wordt opgevangen door haar ouders en broer die haar in het bos zijn gaan zoeken. Als de politie een onderzoek instelt vinden ze niets. Maja krijgt ondertussen de schrik van haar leven als de dode vrouw uit het bos in levende lijve voor haar staat. 


Tim Bowler is een gelauwerd schrijver met twintig kinder-en jeugdboeken op zijn naam. Er is weinig van zijn werk vertaald, al won hij in 1996 wel een Boekenwelp voor Mirakelman. Zijn belangrijkste prijs won hij in 1997 in Groot-Brittannië: de prestigieuze Carnegie Medal voor zijn boek Riverboy.
Bowles plaatst het verhaal in een klein Engels dorp waar de familie van Maja een hotel heeft gekocht waar ze net zijn ingetrokken. Gedurende het verhaal maken Maja en haar familie kennis met de dorpsbewoners. In het dorp wonen een aantal opmerkelijke personen: de gewelddadige Zep, de onstuimige Bonny en de grote angstige kinderlijke Mo voor wie Bonny door het vuur gaat. 
Vergelding is een verhaal met een bovennatuurlijk tintje. Maja heeft niet alleen de lijken gezien die niemand kan vinden, ze ziet ook steeds een vos opduiken die haar uitdaagt hem te volgen. Als de vos verschijnt gebeuren er vreemde dingen. Het uiteindelijke plot heeft niets bovennatuurlijks; aan het einde van het verhaal is duidelijk wie er vermoord is en waarom en ook de dader wordt ontmaskerd. Bowler geeft echter geen nadere uitleg over de bovennatuurlijke ervaringen van Maja. Waarom zag zij steeds een vos opduiken en waarom zag zij de lijken in het bos? 
De karakters in het verhaal blijven vlak, slechts enkele eigenschappen worden belicht. De ouders en broer zijn voornamelijk bezorgd, Maja is bang, Zep is geil en Bonny is sterk en vasthoudend. Over de achtergronden van de personages wordt weinig verteld.  

Vergelding is een vaardig geschreven thriller en lekker om te lezen, maar veel diepgang heeft het niet.

Vergelding
Tim Bowler 

De Fontein, 2013     € 13,95