Lijst Home‎ > ‎

Verschoppelingen - Suzanne Wouda

Geplaatst 1 sep. 2013 08:32 door susan *   [ 1 sep. 2013 08:34 bijgewerkt ]

Daniel is elf en woont met zijn ouders, zijn negenjarig blinde zusje Saartje en baby Thomas in Amsterdam. Het is 1664 en de pest is in aantocht. Daniels familie wordt hard getroffen: vader, moeder en de baby overlijden en Daniel komt in het pesthuis terecht. Als hij het pesthuis kan verlaten weet niemand waar Saartje verblijft; ze is meegenomen door een onbekende man en is waarschijnlijk in Haarlem. Daniel gaat naar haar op zoek. Onderweg ontmoet hij de Italiaanse Ciro, een vaardige kippendief die toch op een dag wordt gesnapt door een groep kermisklanten. De jongens worden gevangen genomen en moeten werken om de schade te vergoeden. Daniel is ten einde raad, hij móet zijn zusje zo snel mogelijk vinden. 


Dit tweede historische kinderboek van Suzanne Wouda schetst een mooi tijdsbeeld. Bijna ongemerkt komt de lezer in de zeventiende eeuw terecht waar de hardheid van het bestaan al snel duidelijk wordt. Wouda legt in het verhaal weinig uit en dat is ook niet nodig. De lezer ziet door Daniels ogen de steden en het platteland en ervaart zijn verdriet en zijn hoop.
Verschoppelingen is in de eerste plaatst een spannend verhaal. Terwijl Daniel zoekt naar Saartje weet de lezer waar ze is. In korte stukken tekst worden haar indrukken beschreven en daaruit kan de lezer opmaken dat het niet goed met haar gaat en Daniel haar zo snel mogelijk moet vinden.
Daniel ontmoet op zijn weg behulpzame eerlijke mensen, maar ook bedriegers zonder geweten. Het is voor hem, en dus ook voor de lezer, moeilijk in te schatten wie hij kan vertrouwen en wie niet.
Thema´s als goed en kwaad, berusten of vechten, vertrouwen en wantrouwen spelen een belangrijke rol. 
Wouda is geen schrijfster van mooie zinnen en ook haar karakters worden niet erg uitgediept. Haar sterke kant is dat ze een spannend historisch kinderboek kan schrijven dat je in één keer uit wilt lezen. Ze kreeg voor dit boek in 2013 een eervolle vermelding, een Vlag en Wimpel, van de griffeljury. 

Verschoppelingen
Suzanne Wouda 

Ploegsma, 2012     € 16,95