Lijst Home‎ > ‎

Vertel me wie wij waren - Rindert Kromhout

Geplaatst 23 jan. 2015 03:55 door susan *   [ 23 jan. 2015 03:55 bijgewerkt ]

In 2010 verscheen Soldaten huilen niet, het eerste deel van een trilogie over de bewoners van Charleston. Dit boerenhuis op het Engelse platteland was een ontmoetingspunt voor kunstenaars en vrijdenkers. Kromhout wist het wel en wee van de bewoners pakkend te beschrijven en kreeg diverse prijzen voor dit boek. Het tweede deel, April is de wreedste maand, verscheen in 2013 en nu is er het  derde afsluitende deel: Vertel me wie wij waren.
In de boeken is Quentin Bell aan het woord, de jongste zoon van kunstenares Vanessa Bell. In het eerste boek beschrijft hij zijn jeugd op Charleston en vertelt hij over zijn oudere broer Julian die in de Spaanse burgeroorlog om het leven komt. In het tweede deel draait het om Quentins jongere zusje Angelica. Zij heeft haar jeugd te midden van de vrijdenkende kunstenaars anders beleefd dan haar broer. In het laatste deel ontmoeten we Quentin en Angelica opnieuw.
Het verhaal begint in het voorjaar van 1978. Duncan Grant, die jarenlang woonde en werkte in Charleston, moet het huis verlaten. Duncan, Quentin en later ook Angelica brengen de laatste avond in het huis met elkaar door. Quentin is inmiddels op leeftijd. Hij is getrouwd, hij heeft drie volwassen kinderen en brengt zijn dagen door met beeldhouwen en schrijven. Quentin vraagt Duncan zijn herinneringen met hem te delen omdat hij werkt aan een boek over Charleston en haar bewoners. Duncan vertelt over de uitgeverij van Quentins tante Virgina Woolf en haar man. Zij wilden boeken verspreiden die gevestigde uitgevers weigerden, maar zij lieten de kans lopen als eerste Ulysses van James Joyce uit te brengen. Duncan vertelt ook over Lady Ottoline Morell en haar verhouding met een veel jongere man. Hij denkt dat de relatie model stond voor een bekende pikante roman. Ook spreken Duncan en Quentin over de relatie tussen Angelica en David. David was tien jaar lang Duncans minnaar en hij woonde op Charleston toen Angelica daar opgroeide. Niemand had kunnen voorzien dat David en Angelica, die dertig jaar schelen, een relatie zouden krijgen en trouwden. En tot slot spreken Duncan en Quentin over Grace, de vrouw die kookte en het huishouden runde en in haar keuken met menigeen een vertrouwelijk gesprek had.

Vertel me wie wij waren gunt de lezer, net als het jongetje op de kaft, een laatste blik in het leven van de bonte verzameling mensen die Charleston bewoonden of met de bewoners van het huis verbonden waren. De compositie van het boek is eenvoudiger dan zijn voorgangers, het verleden wordt in aparte hoofdstukken besproken die los staan van de gedeeltes waarin Quentin en Duncan commentaar op de gebeurtenissen geven.
Vertel me wie wij waren is een afronding. Lezers die de eerdere boeken niet kennen krijgen weinig houvast om zich te verbinden met de personages. Maar voor de lezers die net als Rindert Kromhout zijn gaan houden van de mensen die Charleston bevolkten is dit boek een delicatesse die de laatste honger stilt. Wie nóg meer wil weten zal het werk van de echte Quentin Bell moeten lezen of van zijn zuster Angelica Garnett.

Vertel me wie wij waren
Rindert Kromhout


Leopold, 2014     € 14,99

Andere boeken van Rindert Kromhout op kinderboekenpraatjes:
Soldaten huilen niet
April is de wreedste maand