Lijst Home‎ > ‎

Victoria! Jurkenjacht en toverkracht - Emma van Andel

Geplaatst 28 mrt. 2012 05:10 door susan *
Victoria is een meisje met puissant rijke ouders die alles voor haar kopen en regelen. Haar moeder is een echte dame en verwacht van Victoria dat ze zich naar haar stand gedraagt. Haar vader is een zachtaardige man die alles voor zijn dochter overheeft. Toch weet hij Victoria´s verjaardagswens niet te vervullen, in plaats van een jurk van topontwerper Marius Misser krijgt ze een ´vreselijke, afschuwelijke, foute flodderjurk´. Woedend loopt Victoria het huis uit en wordt prompt ontvoerd door een heks.
Heks Faa is geen doorsnee heks, ze heeft namelijk een bijzondere droom: topmodel worden. Voor dat doel heeft ze ontwerper Marius Misser in haar boshuisje bij kaarslicht achter de naaimachine gezet en Victoria moet haar leren ´schrijden´. Het is zeer de vraag of de plompe heks met haar harige reuzenvoeten ooit waardig over de catwalk zal lopen. 

Victoria is de hoofdpersoon van de nieuwe serie Victoria! Het verwende meisje is soms ronduit onuitstaanbaar, maar vaker is het gewoon een leuke meid. Victoria lijdt eronder dat ze geen vriendinnen heeft en krijgt dan last van een ´knijpbeest´ in haar buik. Door haar verschillende kanten is Victoria een boeiende hoofdpersoon, de lezer weet niet wat de doorslag gaat geven: kiest ze voor zichzelf, of heeft ze wat voor een ander over.
Emma van Andel debuteert met dit boek. Over de schrijfster is weinig meer bekend dan dat ze geboren is in Brabant, van reizen houdt en nu in Friesland woont. Van Andel heeft voor haar Victoria-reeks een aantal beproefde uitgangspunten genomen: een rijk verwend meisje met een goed hart, een kritische strenge maar toch aardige moeder, een goedmoedige vader en een eigenzinnige heks. Ze werkt deze punten uitstekend uit in goed geschreven verhaal. Van Andel durft situaties voor zichzelf te laten spreken en legt onnodige dingen niet uit. De dialogen lopen lekker en af en toe gebruikt Van Andel een goedgeplaatste beeldspraak of understatement. Zo spreekt Victoria´s moeder ´met ijspegels in haar stem´ en vraagt de heks zich af of Victoria´s ouders boos zullen zijn omdat ze hun dochter ´zonder vragen´ heeft meegenomen. 

De verhalen zijn geïllustreerd door Mariëlla van de Beek, die ook de illustraties maakte voor de series Heksie (Marjolein Snoeij) en Beestenbende (Nicole van Heeswijk). De zwart/wit illustraties passen goed bij het verhaal.  Dat Victoria niet in een flatje woont is te zien aan de familieportretten, de gordijnen en de vloer. De heks toont op de illustraties hoe groot en harig haar voeten zijn en ook hoe ze haar teennagels kort houdt.

Twee delen zijn er in de serie uitgekomen. In deel twee, Klapperflappen met knettersuiker, gaat Victoria bij de heks logeren en ontdekt ze dat de heks is verbannen uit het Neveldal, de plaats waar de andere heksen wonen. Victoria wil er meer van weten en gaat op onderzoek uit.

Victoria! Jurkenkracht en toverkracht
Emma van Andel
 
Kluitman, 2012     € 9,95