Lijst Home‎ > ‎

Vlieg! - Marco Kunst

Geplaatst 4 jun. 2013 02:29 door susan *   [ 27 jun. 2014 06:52 bijgewerkt ]

Marco Kunst is een veelzijdig auteur. Zijn eerste grote succes, Gewist (2004), was een jeugdboek, gevolgd door een tweede jeugdboek Isa´s droom(2008). Dan is het een aantal jaren betrekkelijk stil rond de schrijver, hij publiceert alleen enkele korte verhalen en gedichten. In 2012 bracht Kunst, bij een andere uitgeverij, een kinderboek uit: De sleuteldrager, een sprookjesachtig verhaal. En nu is er Vlieg! ook een kinderboek, maar deze keer is het een realistisch verhaal. 


Na de zomervakantie zal Marius naar groep acht gaan. Hij woont dicht bij het strand en hij is graag bij opa, die midden in de duinen woont. Thuis is de sfeer de laatste tijd minder goed. Marius´ oudere broer Pieter doet raar. Volgens zijn moeder komt dat door de puberteit, maar Marius vindt dat maar een slap excuus. Ook de relatie met zijn vader verloopt stroef. Het is natuurlijk wel stoer als je vader piloot is, maar hij is vaak weg en eenmaal thuis is hij snel geïrriteerd. Marius heeft het gevoel ´alsof alles een beetje uit elkaar valt als je groter wordt.´ Hij wil nog niet groot worden, maar blijven geloven dat je tussen de schelpen op het strand een sprekende vis kunt vinden.
Marius gelooft echter niet alles: dat een vallende ster je een wens toekent vindt hij onzin. Anders zou hij wensen dat ´Vogelpoep´, een grote jongen, hem met rust zou laten. 

In het verhaal beschrijft Kunst ongeveer een jaar uit het leven van Marius. Het is een rijk boek waar veel thema´s aan de orde komen. Prachtig beschrijft hij hoe de verhouding tussen de broers is veranderd. Ook de band tussen Marius en zijn vader wordt mooi beschreven. De hardwerkende piloot ziet zijn zoon letterlijk en figuurlijk niet meer staan. Hij denkt zelfs dat er iets mis is met Marius en dat de hulp van een psycholoog nodig is. Kunst beschrijft hartverscheurend mooi hoe vader en zoon de weg naar elkaar terug vinden na het overlijden van opa. Ja, ook de dood is een thema in het verhaal. Met klein verdriet over een dode meeuw en groot liefdevol verdriet als opa sterft.
Deze thema´s zijn knap verweven in een verhaal waarin veel kleine spannende momenten beschreven worden: langs het gekkenhuis lopen en bang zijn dat je wordt aangesproken, voor het eerst de vlieger oplaten waar je dagen aan gewerkt hebt, of je overgeven aan een experiment waarin je tijdloos door de ruimte zweeft. En dan is er die grote allesoverheersende spanning dat achter iedere hoek, achter iedere auto je grootste vijand kan opduiken. 
Kunst beschrijft dit alles in mooie korte zinnen met precies genoeg woorden. Geen overbodige uitweidingen en geen poëtische raadselachtige zinnen. De schrijfstijl en de hoofdpersoon doen denken aan de Robinboeken van Sjoerd Kuyper. Maar Robin is een kleuter die in zijn veilige geborgen wereld gelukkig is. Marius is ouder en verstoten uit het kleuterparadijs. Hij neemt, met vallen en opstaan, zijn eerste stappen naar volwassenheid. 

Philip Hopman heeft Vlieg! geïllustreerd. Zijn rake zwart/wit tekeningen zijn mooi als altijd. Het boek heeft een prachtige kaft die past bij de stemming en inhoud van het verhaal.

Vlieg! kreeg van de Griffeljury 2014 een Vlag en Wimpel. Uit het juryrapport:´Dit rijke verhaal vol krachtige kleine observaties en fijne mijmeringen is misschien wel zijn beste tot nu toe´.

Vlieg!
Marco Kunst (tekst) en Philip Hopman (ill) 

Lemniscaat, 2013     € 13,95 

Andere boeken van Marco Kunst op kinderboekenpraatjes: