Lijst Home‎ > ‎

Voor altijd samen - Petr Horáček

Geplaatst 14 feb. 2013 03:38 door susan *

Petr Horáček, geboren in Praag en wonend in Engeland is vooral bekend van Kleine muis zoekt een huis dat in 2008 het voorleesboek van het jaar was. Opnieuw maakte Horáček een prentenboek voor peuters met flapjes, gaten en een mooi verhaal: Voor altijd samen 


Als het boek wordt open geslagen ziet de lezer een dikke boom. Aan de linkerkant van de boom woont worm Jonathan en aan de rechterkant woont worm Emma. Ze zijn altijd alleen, tot er op een dag een grote sappige peer op de grond valt. Beide wormen hebben wel trek in peer en beginnen ieder aan hun kant te knabbelen tot ze elkaar tegen komen. Het is geen liefde op het eerste gezicht, ze gaan vechten. Ze kronkelen en wurmen totdat ze helemaal in de knoop zitten; er zit niets anders op dan samen verder te gaan. Dat gaat verrassend goed tot de dag dat er een grote hongerige vogel aan komt vliegen.

Horáček gebruikt een collagetechniek die aan het werk van Erik Carle doet denken. De illustraties laten zich makkelijk ´lezen´: van de grote boom die de wormen van elkaar scheidt, de peer die zichtbaar valt tot de gaatjes in de grond en in de taart. Illustraties en tekst vullen elkaar goed aan en samen vertellen ze een verrassend en spannend verhaal. Veel kinderen verwachten niet dat de wormen gaan vechten en zeker niet dat ze met elkaar in de knoop raken. Als dan de dreigende vogel in aantocht is wordt het echt spannend, want mening peuter weet niet dat een worm ook zonder staart verder kan leven. Naast het verhaal is er veel plezier te beleven aan de flapjes en gaten waarachter of waarin de wormen kunnen verdwijnen en verschijnen. 

Voor altijd samen
Petr Horáček 

Gottmer, 2012     €12,95

Andere boeken van Horáček op kinderboekenpraatjes: