Lijst Home‎ > ‎

Voorbij de horizon... Arend van Dam & Alex de Wolf

Geplaatst 10 okt. 2012 02:37 door susan *

Na verhalen over de vaderlandse geschiedenis, over verre landen, Nederlandse wetenswaardigheden en kunst komen Arend van Dam en Alex de Wolf nu met vijftig voorleesverhalen over Europa. Hristo, Alexia, Jurate, Bianca, Jack, Sjoerd, Mieke en vele andere kinderen uit Europese landen vertellen wat zij bijzonder vinden aan hun land. De antwoorden zijn divers. Sommige kinderen vertellen over het natuurschoon of een bijzonder gebouw, anderen vertellen een oud verhaal of een gebeurtenis uit de geschiedenis van hun land. Alle Europese landen komen aan de beurt, zesenveertig stuks. De laatste vier verhalen gaan over de oorsprong van de naam Europa, Europa in de oertijd, het Eurovisiesongfestival en samenwerken in Europa. 

Arend van Dam bezoekt regelmatig internationale scholen in Europa en heeft daar veel verhalen gehoord. Zo ontstond het idee ´om heel Europa in één groot verhalenboek te stoppen.´Van Dam schrijft vaak in spreektaal, hij laat de kinderen letterlijk aan het woord. Het overbrengen van informatie staat centraal, al wordt er wel eens een grapje in de tekst gemaakt. De stijl is niet sprankelend, wel onderhoudend en informatief.

De illustraties van Alex de Wolf zijn heel geslaagd met zijn vele technieken en originele invalshoeken. Het kleurige Albanië is een aquarel met een bijzondere lijnvoering, de brug in Mostar met zijn duikers wordt in een grafische stijl weergegeven, de formule 1 auto scheurt in robuuste lijnen door Monaco en de Bosporus is weer in zachte tinten en vlakken neergezet. De Wolf laat zich ook inspireren door de cultuur van diverse landen: de Britse kinderen lopen in over het zebrapad in Abbey Road en Europa lijkt op de stier zo van een Griekse vaas te galopperen.

Voorbij de horizon... 
Arend van Dam (tekst) en Alex de Wolf (ill) 

Van Holkema & Warendorf, 2012     €17,50