Lijst Home‎ > ‎

Vos en Haas. Een echt zwijn is stoer - Sylvia Vanden Heede

Geplaatst 14 jan. 2012 04:41 door susan *
De boeken van Vos en Haas, geschreven door Sylvia Vanden Heede en geïllustreerd door Thé Tjong-Khing, zijn al jaren geliefd. Dat blijkt onder andere uit de vele verschillende boekenuitgaven met Vos en Haas in de hoofdrol: grote prentenboeken, een woordenboek, een kookboek en zelfs een tijdschrift. Het boek Een echt zwijn is stoer behoort tot de serie avi-boeken en is bedoeld voor kinderen vanaf groep 3.

In dit zevende deel zien Vos, Haas en Uil weer een aantal oude bekenden terug. In dit boek speelt Ever een belangrijke rol en Rob en Meermin, van het eiland waar Vos en Haas in het derde boek op vakantie gingen, komen op bezoek in het bos. Om de verhalen te begrijpen is het overigens niet nodig de voorafgaande delen te lezen.
In het eerste gedeelte van het boek draait het verhaal om de verjaardag van Haas. Vos bereidt een verrassingsontbijt voor maar Ever dreigt zijn plannen te verstoren. Om verjaardagstaart te krijgen moeten Uil en Ever met een cadeau op de proppen komen en dat valt niet mee. Per flessenpost wordt het bezoek aangekondigd van Rob en Meermin. Ze verstoren de dagelijkse gang van zaken want het zakeninstinct van Rob sluit niet helemaal aan bij de andere bewoners in het bos.

De verhalen hebben een rijke inhoud, in de verhoudingen tussen de dieren wordt veel niet uitgesproken en is het aan de lezer om de nuances op te pikken of niet. Bijvoorbeeld dat Ever en Haas elkaar duidelijk aardig vinden en Vos dit niet leuk vindt. Maar verliefd zijn ze niet, Haas laat dit duidelijk merken en Ever heeft zijn hart verloren aan een onbekende roze schoonheid uit een tijdschrift. Niet alleen de onderlinge verhoudingen tussen de hoofdpersonen hebben allerlei aspecten, ook op taalniveau is er sprake van gelaagdheid. Er zijn bijvoorbeeld woordspelingen: als Ever zich sportief aan het opwarmen is vindt Vos dit maar raar ´Eten warm je op. Maar jezelf toch niet!´ En waarom zou Ever ´treinen´, er is niet eens een station in het bos. Ever moet het uitleggen: hij is niet aan het treinen maar trainen´dat klinkt bijna hetzelfde. Toch is het iets heel anders.´ VandenHeede schuwt ook moeilijke woorden niet, zoals ´vrek´, ´een dozijn´, ´verwelken´, ´kombuis´ en de kwalificatie ´een nuf met poen´. De context helpt om de woorden te begrijpen, maar het alleen lezende kind zal niet alles vanzelf oppikken.
Ook dit boek claimt een oplopend avi-niveau te hebben, van Avi-start tot M3. Ik heb daar mijn twijfels over als ik op de eerste pagina woorden zie als ´jarig´, ´verrassing´ en ´cadeau´.

Het boek staat weer vol met de heerlijke illustraties van Thé Tjong-Khing. Vooral Ever is kostelijk in al zijn stoere poses in zijn leren kleding. Een grappige vondst is de wijze van vervoer van Meermin, ze komt in een bad op wieltjes. De illustraties helpen om de tekst te begrijpen. Ze laten zien wat er gebeurt en ook gedachten worden verbeeld door middel van gedachtewolkjes.
De lay-out is prettig, de blokjes tekst en de illustraties wisselen elkaar af in een overzichtelijk geheel. Sommige woorden zijn vetgedrukt en mij ontgaat daar de functie van. Leuk zijn de briefjes die Haas als verjaardagspost ontvangt van de dieren die in eerdere verhalen een rol speelden, ieder briefje heeft een ander handschrift, passend bij de afzender.

De Vos en Haas boeken behoren inmiddels tot de klassieken, heel veel kinderen krijgen ze aangereikt en heel veel kinderen genieten ervan. De gelaagdheid in zowel het verhaal als in het taalgebruik zorgt er voor dat er veel te ontdekken valt en de serie leent zich daardoor ook voor een wat ouder leespubliek dan de zes/zeven jarige uit groep 3.

Vos en Haas Een echt zwijn is stoer
Sylvia Vanden Heede (tekst) en Thé Tjong-Khing (ill)
 
Lannoo, 2011     €14,99