Lijst Home‎ > ‎

Vriendjes - Mies van Hout

Geplaatst 21 sep. 2013 02:44 door susan *   [ 21 sep. 2013 02:45 bijgewerkt ]

Vriendjes is een kijkboek, een mooi groot kijkboek. Tegen een zwarte achtergrond tekent Mies van Hout met kleurig pastelkrijt vriendjes. Die vriendjes zijn fantasiewezens die op de achterkant van het boek monsters worden genoemd. Er zijn grote en kleine monsters en ze zijn niet eng. 
Het thema van Vriendjes is vriendschap en alles wat dat met zich mee brengt: spelen, vervelen, klieren, vechten, huilen, lachen en ruziemaken. In twaalf spreads brengt Van Hout dit in beeld. Bijvoorbeeld ´vervelen´. We zien een groot monster met hoorns en prachtige paarse vlekken op zijn rug. Op zijn staart hangt een klein monster: poten, hoofd en staart hangen naar beneden, de gezichtsuitdrukking verveeld. Bij de vechtende vriendjes is de illustratie krasserig en de monsters hebben open bekken met grote tanden, die overigens subtiel worden aangegeven. 
Van Hout is sterk in het weergeven van emoties. Dat is goed te zien bij de spread ´ruziemaken´. De ruzie is blijkbaar onoplosbaar want een van de strijdende partijen loopt weg. Op de illustratie zien we de achterblijver met een boze blik en de handen in de zij. De wegloper, een reuzemonster met zes poten, steekt zijn neus in de lucht, duidelijk overtuigt van zijn gelijk. Ook lastige begrippen als ´schamen´ en ´hopen´ weet Van Hout prachtig te verbeelden. Mijn favoriete spread is ´lachen´ waar twee monstertjes met de handen op de buik over de pagina´s buitelen.

Van Hout weet de verschillende facetten van vriendschap verbluffend goed, mooi, ontroerend en grappig te tekenen. Volkomen terecht kende de Penseeljury van 2013 dit boek een eervolle vermelding toe (een Vlag en Wimpel):´ een prentenboek gemaakt vóór kinderen, een boek dat (voor)gelezen en gebruikt moet worden, waarin tegelijkertijd Van Houts artistieke eigenheid en kracht ten volle tot zijn recht komen.´

Vriendjes
Mies van Hout 

Lemniscaat, 2012     € 14,95

Andere boeken van Mies van Hout op kinderboekenpraatjes: