Lijst Home‎ > ‎

W.A.R.P. De onwillige moordenaar - Eoin Colfer

Geplaatst 10 sep. 2014 02:51 door susan *   [ 10 sep. 2014 03:57 bijgewerkt ]

´Chevie vroeg zich af of ze niet iemand moest bellen en zo ja, wat ze dan tegen diegene moest zeggen.
De FBI heeft een aantal geheime tijdmachines die wij gebruiken om getuigen in het verleden te laten onderduiken.
Of: Er is een levensgevaarlijke goochelaar uit de negentiende eeuw gekomen om een straatschoffie te vermoorde.
Of: De grootste wetenschapper ter wereld is door een wormgat in een dode aap veranderd.
Het klonk behoorlijk bizar, hoe je het ook bracht.’


En dus besluit de jongste FBI-agent ooit, de zeventienjarige Chevron (Chevie) Savano het gevaar zelf te lijf te gaan en ‘straatschoffie’ Riley te helpen om aan zijn meester Garrick te ontkomen. Ze heeft dan nog nauwelijks kunnen verwerken dat ze betrokken is bij het W.A.R.P. project, het Witness Anonymous Relocation Program, waarbij de FBI bedreigde getuigen via een tijdmachine naar het verleden stuurt. Er reist altijd een FBI-agent mee om alles in goede banen te leiden. Een van die begeleiders staat op de lijst van 19e eeuwse goochelaar/huurmoordenaar Albert Garrick. Garrick is op het eerste gezicht een doorsnee man, maar in werkelijkheid ´de dood in eigen persoon´. Hij heeft zijn leerjongen Riley opgedragen de moord te plegen. Als Riley zijn meester niet gehoorzaamt zal hij zelf vermoord worden. De tijdmachine verstoord echter de plannen; de FBI-agent en Riley belanden in de 21e eeuw. Garrick is aanvankelijk verbijsterd, maar al snel ziet hij ongekende mogelijkheden als hij erachter komt wat er is gebeurd. Ook hij reist naar de 21e eeuw. Eerst gaat hij achter Riley aan, want een ongehoorzame leerling moet bestraft worden. Het is aan Chevie en Riley om uit handen van de wrede goochelaar te blijven en ondertussen de vergaande snode plannen van Garrick een halt toe roepen.

W.A.R.P. is een nieuwe serie van de Ierse schrijver Eoin (je spreekt het uit als Owen) Colfer, die vooral bekend is geworden als de schrijver van de achtdelige populaire serie Artemis Fowl. Deze nieuwe serie zal de Artemis Fowlfans niet teleurstellen. De lezers zullen Chevie en Riley snel in hun hart sluiten. Het zijn echte pubers die zich onzeker kunnen voelen over ogenschijnlijk kleine dingen en tegelijkertijd roekeloos aan onmogelijke avonturen beginnen. Colfer weet zijn karakters geloofwaardig neer te zetten en gaande het verhaal kleurt hij de personages steeds meer in. Zo heeft de lezer al snel door dat Chevie een goed gevoel voor humor heeft, maar pas veel later in het boek wordt duidelijk dat ze deze eigenschap ook nodig heeft om overeind te kunnen blijven in het leven.
Colfer neemt de lezer mee in een avonturenwervelstorm, vol met bizarre personages en bloedspannende avonturen. De slechterik is er een uit het rijtje Hannibal Lector, volkomen verknipt (in het verhaal wordt langzaam duidelijk hoe dat komt), slim en vasthoudend.
Het thema tijdreizen wordt origineel en goed gebruikt. Garrick ziet grootse mogelijkheden in het tijdreizen en heeft vergaande plannen om daarmee zijn macht uit te breiden.Chevie en Riley moeten dit voorkomen. Dat lijkt aan het einde van het eerste deel gelukt, maar de preview op het volgende deel, dat in het najaar uitkomt, laat Chevie vanuit de 19e eeuw terugkeren in een totaal veranderde wereld. Dat belooft wat!

W.A.R.P. is een waardige opvolger van Artemis Fowl, een serie die iedere liefhebber van spannende enigszins bizarre en humorvolle verhalen met plezier zal lezen.

W.A.R.P. De onwillige moordenaar
Eoin Colfer (vertaald door Mireille Vroege)

Van Goor, 2014     €17,99