Lijst Home‎ > ‎

Wat niemand ziet - Martijn Niemeijer

Geplaatst 14 mrt. 2016 05:53 door susan *   [ 14 mrt. 2016 05:53 bijgewerkt ]

´Pa en ma zijn dood. Sinds vanmiddag.´
Zo begint Martijn Niemeijer zijn eerste kinderboek. Aan het woord is Ros. Ze zit tegenover een psycholoog en een politieagente. ´Je mag alles zeggen wat er in je opkomt. Foute woorden bestaan niet.´ Maar Ros weet wel beter. Zij weet dat ze altijd op moet passen met wat ze zegt, ze weet dat ze niet op moet vallen en ze weet dat ze voor zichzelf moet zorgen. Want thuis zorgt niemand voor haar, thuis is er geweld en thuis is niets veilig, zelfs haar knuffels en haar schooltas lopen gevaar.
Ros brengt haar tijd door op school, ze bezoekt haar tante als het kan en verder is ze op straat. Daar legt ze afvaltuintjes aan: een tuintje waar de bierflesjes een wedstrijdje spelen tegen de blikjes, een muziektuin met bloemen van zilverpapier, een tuintje boven op een hoge smalle richel of een tuintje waar de batterijen vechten tegen de pennen.
Op een dag trakteert Ros haar tuintjes op kastanjes. Een dag later zijn deze veranderd in prachtige diertjes. Het is een cadeau van iemand die haar tuintjes kent en haar goedgezind is. Voorzichtig wordt er contact met de onbekende gever gemaakt. Het is Florian, een zwerver met een verleden.

Martijn Niemeijer besloot na een carrière in het bedrijfsleven alsnog zijn droom waar te maken en een boek te schrijven. Het is een aangrijpend en mooi boek geworden. Ros is een geloofwaardige hoofdpersoon die er alles aan doet om niet op te vallen, bang als ze is voor de gevolgen als bekend wordt hoe het er bij haar thuis aan toe gaat. Ros probeert haar ouders zo veel mogelijk weg te denken en ze gebruikt haar fantasie om de wereld wat mooier te maken. De lelijke woorden die haar ouders haar naar het hoofd slingeren heeft ze verzameld in woordendoosjes en begraven.
Ros is een overlever, ze moet wel. Florian begrijpt dat. Ook hij moet overleven in een moeilijke situatie. Hij is een klokkenluider die door de overheid kapot is gemaakt. De volwassen lezer zal Fred Spijkers in hem herkennen, de maatschappelijk werker die misstanden bij defensie aan het licht bracht en daarvoor een hoge prijs moest betalen. De problematiek die Niemeijer beschrijft is heftig, maar toch is het geen zwaar boek. De fantasie van Ros verzacht ook voor de lezer haar schrijnende gevecht. 
Niemeijer laat Ros op het politiebureau haar verhaal vertellen. Zo kan hij heden en verleden door elkaar laten lopen. Het is een goedgekozen vorm die de spanning in het verhaal ten goede komt. Stap voor stap wordt duidelijk hoe het zo ver heeft kunnen komen dat ze nu op het politiebureau zit.
Het verhaal draait voornamelijk om de belevingswereld van Ros, maar Niemeijer zet ook de andere personages goed neer. De drammerige psycholoog bijvoorbeeld of overbuurmeisje Bloem die zich opdringt aan Ros en die veel te veel weet. Ook Jill, de aardige tante, is geloofwaardig. Zij doet haar best voor Ros, maar beseft niet echt hoe moeilijk haar nichtje het heeft.
Het verhaal kent een happy end: Ros mag bij haar tante gaan wonen. Zij heeft het daar naar haar zin, maar niet alles gaat vanzelf, daarvoor heeft Ros teveel meegemaakt.

Wat niemand ziet schetst een geloofwaardig en indringend portret van een meisje dat met behulp van haar sprankelende fantasie overleeft. Een boek om in een adem uit te lezen.

Wat niemand ziet
Martijn Niemeijer 

Leopold, 2016     € 13,99