Lijst Home‎ > ‎

Weerwolvenfeest - Paul van Loon

Geplaatst 18 mei 2014 02:43 door susan *   [ 18 mei 2014 02:43 bijgewerkt ]

Dolfje Weerwolfje is een van de bekendste creaties van Paul van Loon. Het bebrilde jongetje, dat bij liefhebbende pleegouders woont, verandert bij volle maan in een witte weerwolf met een brilletje op. Zijn vriendinnetje Noura is eveneens een weerwolf en samen hebben ze in de verschillende boeken al heel wat meegemaakt. Weerwolvenfeest is een niet al te lang verhaal geschreven op avi-niveau E5.
Dolfje en Noura zijn door het dolle heen, ze gaan naar een echt weerwolvenfeest op hun school. De meeste kinderen moeten zich verkleden, behalve Dolfje en Noura, want het is volle maan. Het lijkt een topfeest te worden: de dj is een oude bekende en iedereen vindt hun vermomming prachtig. Dolfje en Noura weten niet dat het feest wordt afgesloten met het afdoen van de maskers; nu zal iedereen ontdekken dat ze echte weerwolven zijn. Ze kunnen niet wegsluipen want de deuren zitten op slot. En dan ontdekt Dolfje ook nog een echte vampier tussen de feestende kinderen.

Paul van Loon weet hoe hij een goed lopend verhaal op avi-niveau moet schrijven. De korte zinnen en aantrekkelijke lay-out nodigen uit tot zelfstandig lezen, maar de tekst laat zich ook makkelijk voorlezen.
Van Loon houdt de lezer lang in zijn ban en laat hem (of haar) bijna tot het einde van het verhaal erin geloven dat twee kinderen echte weerwolfjes kunnen zijn op een weerwolvenfeestje. De uiteindelijk oplossing van het probleem is ongeloofwaardig en dat doet afbreuk aan het geheel. Dolfje Weerwolfje-fans zullen het leuk vinden dat er een aantal oude bekenden in het verhaal opduiken.
Bij het boek zit een cd met de feestmuziek, onder andere gezongen door Paul van Loon. DJ Leo praat de nummers aan elkaar. De tekst van de liedjes is in het boek afgedrukt.
Het boek werd in 2007 bekroond door de Kinderjury. De Senaatsleden van de Nederlandse Kinderjury vonden het boek erg grappig ´en dat is toch wel een van de belangrijkste eigenschappen van een kinderboek´.

Weerwolvenfeest
Paul van Loon (tekst) en Hugo van Look (ill)


Leopold, 2006     € 12,99

Andere boeken van Paul van Loon op kinderboekenpraatjes:
Foeksia klaar voor de start!