Lijst Home‎ > ‎

Wie klopt daar ? - Bart Moeyaert

Geplaatst 27 nov. 2012 01:50 door susan *

Veel bekroond schrijver Bart Moeyaert voegt zijn eigen verhaal toe aan de legenden rond Sinterklaas´want alle verhalen over de goedheiligman zijn doorverteld´. 
Het paard van de boer gaat op een winterse dag onderuit en houdt daar kapotte benen aan over. Omdat´je kunt niet staan op kapotte benen´wordt de slager geroepen. De slager heeft, als zo velen, een scheurende honger en hoopt aan de klus een lekker stuk vlees over te houden. Hij laat zich niet afleiden door drie magere meisjes die vragen of ze hem even mogen storen:´Nee!´riep de slager ´Er moet ginds een paard worden geslacht, gevierendeeld en uitgebeend. Ik moet de klus in mijn eentje klaren, tenzij jullie handjes helpende handjes zijn, nu nog blauw en koud, maar straks rood en warm van het paardenbloed´. 
De meisjes zijn de dochters van de hoedenmaker en ze proberen geld of eten te verdienen´door vriendelijk en leuk te zijn.´De slager en de boer hebben er geen boodschap aan. Het paard wordt geslacht en de slager helpt de boer het vlees naar huis te brengen. Daar ontvangt hij zijn beloning, die schamel is. De slager besluit dan maar zelf te pakken waar hij recht op meent te hebben. De boer moet in actie komen om orde op zaken te stellen. Op zijn witte pronkpaard stormt hij met wapperende cape de donkere nacht in. 

Bart Moeyaert is een geweldige verteller die in mooie verrassende zinnen schrijft, spelend met de legenden over de drie meisjes die Sinterklaas aan een bruidschat hielp en het verhaal van de drie jongens die in het pekelvat terecht kwamen.
Het boek is geïllustreerd door Gerda Dendooven. De combinatie tussen tekst en beeld is prachtig op een bijzondere manier. Zowel Moeyaert als Dendooven combineren poëtische schoonheid met harde realiteit. Moeyaert doet dat met zijn mooie taalgebruik waarin hij een snoeiharde werkelijkheid schetst en Dendooven doet dat door die harde realiteit in stevige beelden neer te zetten die toch ook ontroeren en mededogen oproepen. De expressionistische stijl van Dendooven houdt geen rekening met verhoudingen of perspectief: de gezichten en handen zijn groot, het magere paard is hoekig en de tronies van de boer en de slager veelzeggend. Het geheel roept een scala aan emoties op. 

Wie klopt daar? is een prentenboek dat zich nergens mee laat vergelijken. Het is rauw en toch vol schoonheid. Een gewaagd boek dat in Nederland waarschijnlijk geen uitgever zou vinden. Gelukkig dat de Vlaamse uitgeverij De Eenhoorn daar anders over denkt.

Wie klopt daar?
Bart Moeyaert (tekst) en Gerda Dendooven (ill) 

De Eenhoorn, 2012     € 17,50