Lijst Home‎ > ‎

Wij leugenaars - E. Lockhart

Geplaatst 29 apr. 2015 04:31 door susan *   [ 29 apr. 2015 04:31 bijgewerkt ]

De Sinclairs zijn atletisch, lang en knap. Hun glimlach is breed, de kaak is vierkant en de tennisopslag is agressief. Een Sinclair houdt altijd controle over zijn of haar emoties, ook als het hart ´krampachtig spartelend als een forel tussen de pioenrozen ligt´. Een Sinclair beheerst zich en doet normaal. Cadence Sinclair, het oudste kleinkind en erfgename ´van het fortuin en de verwachtingen´, kan niet aan het ideaalbeeld voldoen sinds ze een ongeluk heeft gehad op het privé-eiland van de familie.
Iedere zomer komt de familie op dit eiland bij elkaar: opa en oma, hun drie dochters en de kinderen. Cadence trekt tijdens deze jaarlijkse zomervakanties vooral op met haar leeftijdsgenoten Mirren, Johnny en Gat. Mirren en Johnny zijn familie, Gat is een vriend van Johnny die al jaren als vaste gast van de familie ook zijn zomers op het eiland doorbrengt.
In ´zomer vijftien´ is de sfeer beladen. Oma is overleden, de dochters ruziën over de erfenis en opa speelt de familieleden tegen elkaar uit. Aan de oudste kleinkinderen wordt getrokken om partij te kiezen. Het is ook de zomer dat Cadence en Gat smoorverliefd op elkaar worden, dit zeer tegen de zin van opa. Aan het einde van de zomer krijgt Cadence een ongeluk. Sindsdien heeft ze zware migraineaanvallen en ze kan zich niet herinneren wat er is gebeurd. De artsen kunnen haar niet helpen, ze moet op eigen kracht haar herinneringen terugkrijgen.
Tijdens zomer zestien is Cadence niet op het eiland, want ze reist met haar vader door Europa. Maar tijdens zomer zeventien is ze vast van plan om op het eiland te achterhalen wat er destijds is gebeurd.

De Amerikaanse Lockhart (1967) is een veelzijdig schrijfster. Onder haar eigen naam Emily Jenkins brengt ze boeken uit voor jonge kinderen en volwassen. Haar jeugdboeken verschijnen onder het pseudoniem E. Lockhart.
Wij leugenaars is een intrigerend verhaal dat door de ogen van Cadence wordt beleefd. Cadence heeft een levendige vertelstem. Ze beschrijft haar pijn, haar verliefdheid en de mores van de familie met enige ironie: ´Als er bloed op mijn blote voeten drupte of over het boek stroomde dat ik aan het lezen was, was hij [Gat] lief. Hij wikkelde zacht wit verband om mijn polsen en stelde me vragen over wat er was gebeurd. Hij stelde vragen over papa en over oma, alsof het beter zou worden als je ergens over praatte. Alsof je aandacht moest besteden aan wonden.´  
De karakters worden door de ogen van Cadence beschreven en de lezer krijgt daarbij weinig ruimte een eigen mening te vormen. Ze benoemt meermaals expliciet hoe bijvoorbeeld haar neef en nicht in elkaar zitten.
Cadence onderbreekt de beschrijving van haar zoektocht enkele malen voor een kort verhaal, meestal haar versie van een sprookjes, een toneelstuk of een roman. Het terugkerende thema is de machtige koning die beslist over het lot van zijn drie dochters en moet leven met de gevolgen van zijn keuze.
De grote kracht van het boek is het plot. Het einde komt als een mokerslag bij de lezer binnen. Pas bij herlezing vallen details op die de lezer op dit verpletterende einde hadden kunnen voorbereiden.

Wij leugenaars gaat over verliefd zijn en je verraden voelen, over vriendschap en wantrouwen, over maakbaarheid en het lot. Maar het is vooral de geraffineerde opbouw met zijn onverwachte ontknoping die nog lang blijft nadreunen.

Wij leugenaars
E. Lockhart (vertaald door Sandra van de Ven)

De fontein, 2015     € 14,99