Lijst Home‎ > ‎

Wij samen op stap - Leo Timmers & Jean Reidy

Geplaatst 20 jul. 2014 04:44 door susan *   [ 20 jul. 2014 04:44 bijgewerkt ]

De Belgische illustrator Leo Timmers (1970) verovert stormenderhand de prentenboekenwereld. Zijn herkenbare originele stijl werd in 2012 beloond met De Boekenpauw, de prijs voor het mooist geïllustreerde prentenboek in België. Timmers houdt van´pure prentenboeken´ die een sterk verhaal vertellen in weinig woorden en duidelijke beelden.
Vaak schrijft Timmers de tekst voor zijn prentenboeken zelf, maar in Wij samen op stap is de oorspronkelijke tekst van de Amerikaanse Jean Reidy. De rode draad van het verhaal is een tocht door de stad van een konijntje en zijn moeder. De dag begint om 7.00:´elke dag om/ klokslag zeven/ komt de hele/ stad tot leven´. Moeder konijn zet het kleine konijn in de kinderwagen en samen gaan ze op stap. Eerst gaan ze ontbijten, dan lopen ze langs het station, over de markt, langs de school en door een drukke straat naar het postkantoor om een brief te posten. Daarna gaan ze op ziekenbezoek, rusten ze uit bij een fontein naast de bibliotheek en ten slotte gaan ze met de bus naar huis. Op de laatste pagina zien we het konijntje tussen zijn speelgoed. Dat speelgoed komt de lezer bekend voor en roept de vraag op of het konijntje echt op stap is geweest. 

De illustraties van Timmers zijn gemaakt met acrylverf en opvallend helder van kleur. Door het spel met licht en schaduw lijken ze driedimensionaal. Dit stadse prentenboek vol met dieren, voertuigen en gebeurtenissen doet denken aan het werk van Richard Scarry, al zijn de tekenstijlen van Scarry en Timmers niet met elkaar te vergelijken.
Wij samen op stap is een prentenboek waar je niet snel op uitgekeken raakt, er is zoveel te zien. De gewone dagelijkse gebeurtenissen zoals de bakker die brood verkoopt, iemand die de schoolbus instapt, een winkelier die zijn etalageruit schoonmaakt en kinderen die een boek uitzoeken in de bibliotheek. Maar er gebeuren ook ongewone dingen: iemand die zijn boeken verliest, een verkeersongelukje, brandweer en politie die uitrukken, een straat die opgebroken is of een eettentje dat nog geschilderd wordt.
Jean Reidy maakte korte teksten bij de illustraties die voornamelijk bestaan uit ´ing-woorden´: ´Spraying, sweeping, backing, beeping´. Bart Moeyaert heeft haar teksten bewerkt. Hij omschrijft meer de sfeer dan de handeling:´de stoep is nat/de kraan is stuk/de straat is vol/met ongeluk´. Moeyaert legt de oorspronkelijk tekst vaak naast zich neer. Als het konijntje met zijn moeder op stap gaat is de oorspronkelijke tekst bijvoorbeeld: ´Seeding, sowing. Rooster crowing. Counting ears of corn`. Moeyaert maakt daarvan:´lekker weertje/wij naar buiten/buurman groeten/ liedje fluiten´.
De teksten van Moeyaert zijn kleine gedichten die op een originele manier iets toevoegen aan de illustraties. Ook de Griffeljury is de schoonheid van deze korte teksten opgevallen, ze kende het boek een Zilveren Griffel toe. Uit het juryrapport:´ Een poëtisch gedicht waaruit gevoel spreekt, zonder dat het wordt opgedrongen. (...) Zowel binnen de weinige woorden als in de rijke beelden wordt veel verteld.´ Het is wrang dat de Griffel naar Reidy gaat en niet naar Moeyaert.

Wij samen op stap
Leo Timmers (ill), Jean Reidy (tekst) Bart Moeyaert (vertaling) 

Querido, 2013     € 14,95