Lijst Home‎ > ‎

Wij zijn bijzonder - Ted van Lieshout

Geplaatst 7 aug. 2012 03:51 door susan *   [ 7 aug. 2012 03:59 bijgewerkt ]

Ted van Lieshouts nieuwe boek Wij zijn bijzonder, misschien zijn wij een wonder is een poëzieprentenboek met versjes en prenten over anders zijn, anders dan van je verwacht wordt. Van Lieshout laat op zijn weblog weten´wel enigszins stichtelijke bedoelingen´ met het boek te hebben. Het is zijn antwoord op de teruglopende tolerantie.

In de versjes komen een reeks bijzondere mensen, dieren en dingen voorbij. Bijvoorbeeld de drie jongetjes die op de kaft staan:`Er waren eens drie jongetjes, die wilden op ballet./ Ze dansten in de lift en op de trappen van de flat./ Ze maakten hoge sprongen, helemaal tot aan ´t plafond/en draaiden met hun drietjes pirouettes op ´t balkon./´ Deze drie jongetjes dansen het hele boek door, van kaft tot kaft, al moet je ze soms wel even zoeken.
Het gedicht over Nico en ‘niemand’ laat zich lezen als een vrolijk versje over vriendschap óf als een somber vers over eenzaamheid: ‘Nico speelt met niemand/en niemand speelt met Nico/en als niemand geen zin meer/heeft dan gaat Nico naar huis./ ( …) /en daar wacht niemand Nico/ op met cola of met thee/ en niemand eet gezellig/nog een extra koekje mee./´
Ook bijzondere dieren komen aan het woord, bijvoorbeeld een leeuw met een very bad hair day:´Mijn haar zit door de war,´riep hij, ´ik loop gewoon voor gek!/Ik wil mijn manen in de krul, van voor tot in mijn nek.´/
Zelfs een trein kan bijzonder zijn en op een dag besluiten niet te rijden:´Ik wil wel,´riep de conducteur,´maar onze machinist/ laat weten dat de trein vandaag geen zin heeft om te rijden./ Hij wil niet naar Den Haag en niet naar Delft en niet naar Leiden,/hij wil naar Zandvoort aan de zee, zo heeft de trein beslist.´/
Niet alle versjes toveren een glimlach om te mond. Het vers Los haar over de zieke Hanna en de wind die haar haren stal is ontroerend mooi en de illustratie ingetogen.

De illustraties en de vormgeving van het boek maakte Van Lieshout zoals gebruikelijk zelf. Naast de drie dansende jongetjes tekende hij de stevige Jonathan van Dubbeldam, de kale Hanna en de gesoigneerde leeuw. Andere versjes worden geïllustreerd met foto´s zoals het gedicht over de drie mannetjes die met een hoedje op in bad zitten. Ze hebben duidelijk pret met het badspeelgoed en wellicht ook met elkaar. Dat twee daarvan bekende Nederlanders zijn (Paul de Leeuw en Gers Pardoel) en een daarvan ook nog homoseksueel, geeft het vers een bijzondere lading die kinderen zal ontgaan.

Dit poëzieprentenboek is gemaakt voor een breed publiek. De jongsten, vanaf een jaar of vijf, zullen genieten van de eigenwijze trein, of van Jonathan van Dubbeldam die zo van eten houdt. Oudere kinderen, die een beter begrip hebben van verwachtingspatronen en een ingewikkelder woordspel aankunnen, zullen ook de wat meer complexe poëzie waarderen. De oudere lezer zal door de lichtvoetige vrolijkheid ook het vaak schrijnende lot van de afwijkende ander kunnen zien.

Wij zijn bijzonder misschien zijn wij een wonder is een boek voor iedereen.

Wij zijn bijzonder misschien zijn wij en wonder
Ted van Lieshout 

Leopold, 2012     € 15,95


Lees ook over andere boeken van Ted van Lieshout op kinderboekenpraatjes: