Lijst Home‎ > ‎

Winterdieren - Bibi Dumon Tak

Geplaatst 16 jan. 2012 03:01 door susan *   [ 4 sep. 2013 02:50 bijgewerkt ]

´Het is er altijd koud. Niet gewoon koud, maar ijskoud. Zomer en winter staat de diepvries aan. Daarom komt er bijna niemand een kijkje nemen op de beide polen, omdat niemand zin heeft in ijspegels aan zijn neus en een bevroren baard.´

Bibi Dumon Tak neemt de lezer mee naar deze barre plaatsen op de wereld, de Noordpool en de Zuidpool ´de vader en moeder van de aarde´. Als Dumon Tak over dieren schrijft dan krijg je niet het zoveelste boek met wetenswaardigheden over beesten, haar schrijfstijl tilt het boek ver boven het gemiddelde uit. Schijnbaar moeiteloos babbelt ze er op los, ze spreekt de lezer regelmatig aan, maakt een grapje tussendoor, maakt de lezer nieuwsgierig en vertelt in enkele pagina´s alles wat je zou willen weten over de dieren die ze aan je voorstelt.

In Winterdieren worden bekende bewoners van de polen besproken zoals de pinguïns ´de dapperste onder de dieren´, de ijsbeer ´de Rolls-Royce onder de pooldieren´en de poolhaas ´een knuffeldier in de krakende vrieskou´. Ook minder bekende dieren voorziet de schrijfster van een pakkend verhaal, bijvoorbeeld de muskusos: ´Man, o man, wat een beest is dit. Haveloos en hoogpolig van buiten, zorgzaam en oeroud van binnen´.
Als geen ander weet ze de lezer nieuwsgierig te maken: `Zoveel vernuft in één dier: daar kan zelfs Ikea, dat meubelpaleis uit Zweden, nog wat van leren. Dit harige bouwpakket uit het hoge noorden laat alle ontwerpers ver achter zich.VER!´ Het gaat over het rendier die ´technisch gezien bijzonder knap in elkaar zit. Zonder kiertjes en gaten waar de ijzige tocht doorheen kan jagen
Nuchter stel Dumon Tak vast dat de natuur wreed kan zijn als ze beschrijft hoe een zeeluipaard zijn prooi doodranselt ´De natuur is een kreng. Een wrede fabriek die geen sluitingstijden kent´.

Drieëntwintig dieren worden in het boek besproken. Martijn van der Linden maakte er prachtige illustraties bij. In een beperkt winters kleurpallet beeldt hij de dieren in hun leefomgeving af en sluit daarbij aan op de tekst.

Bibi Dumon Tak kreeg voor haar veelzijdig werk al vier keer een zilveren griffel en ze lijkt een goede kandidaat om ook in 2012 voor een griffel in aanmerking te komen, wat mij betreft mag het voor dit boek wel goud worden.

Bibi Dumon Tak kreeg tijdens de Kinderboekenweek De Gouden Griffel 2012 voor Winterdieren


Winterdieren
Bibi Dumon Tak (tekst) en Martijn van der Linden (ill)

Querido, 2011     € 14,95

Andere boeken van Bibi Dumon Tak die op kinderboekenpraatjes zijn besproken: Fiet wil rennen en Mikis de ezeljongen