Lijst Home‎ > ‎

Winterkampioen - Guido Bottinga

Geplaatst 10 nov. 2011 02:08 door susan *   [ 10 nov. 2011 09:52 bijgewerkt ]
Op de kaft van het boek staat de hoofdpersoon afgebeeld, Lorenzo. Zeven jaar en dol op voetballen. Achter deze kaft verwacht je geen Sinterklaasverhaal, maar Guido Bottinga verrast de lezer. Op originele wijze vertelt hij over een roerige week uit het leven van Lorenzo, de week voor pakjesavond.

Lorenzo logeert bij zijn oom en tante, want zijn moeder is onverwacht opgenomen in het ziekenhuis en ze blijkt ernstig ziek, misschien gaat ze wel dood. Toch gaat het leven van Lorenzo door. Hij gaat naar school en naar voetbaltraining. Met zijn club kan hij winterkampioen worden.
Sinterklaas past zich aan de nieuwe omstandigheden aan, al duurt het even voor hij Lorenzo´s schoen bij zijn oom en tante heeft ontdekt. Sinterklaas verwacht vast geen kind bij deze drukbezette mensen zonder kinderen en Lorenzo´s tante kent Sinterklaas niet eens, zij is Amerikaanse.
Lorenzo wil een heel speciaal cadeau voor pakjesavond en hij hoopt Sinterklaas gunstig te stemmen door zijn paard iets te geven wat het heel lekker vindt. Elke avond legt Lorenzo een nieuwe groente in zijn schoen, maar iedere ochtend ligt deze groente er nog. Zal hij uiteindelijk het lievelingsmaaltje van de schimmel kunnen ontdekken en gaat dan zijn wens in vervulling?

Winterkampioen is een verhaal dat ontroert. Ogenschijnlijk gaat Lorenzo´s leven gewoon door, maar in kleine en soms wat grotere gebeurtenissen komt tot uiting dat Lorenzo´s wereld op zijn kop staat.  Het is mooi hoe het geloof van Lorenzo in Sinterklaas zich mengt met de hoop dat zijn moeder beter wordt.
Naast hoofdpersoon Lorenzo komen ook andere mensen tot leven: zijn oom en tante die erg hun best doen, maar duidelijk in hun leven nog plaats moeten maken voor een kind en de groentenvrouw die meeleeft met Lorenzo´s zoektocht naar de juiste groente. Hij leert ook nieuwe mensen kennen: oppas Sonya, haar Marokkaanse vriend Mo en zijn voetbaltrainer, die een oude bekende van zijn moeder blijkt te zijn.
Bottinga schrijft in korte toegankelijke zinnen en gebruikt veel dialoog. Hij schrijft beeldend, dat wordt vooral zichtbaar in zijn pakkende beschrijvingen van de voetbalwedstrijden.
Het boek heeft een ruime bladspiegel en nodigt daarmee uit tot zelfstandig lezen. De tekst wordt hier en daar afgewisseld met een kleine zwart/wit illustratie gemaakt door Martijn van der Linden.

Het boek draagt geen opvallende boodschap uit, of het moet zijn dat het leven doorgaat, ook als de bodem er onderuit lijkt te vallen. Voor Lorenzo staan mensen klaar om hem op te vangen, ook al blijft zijn grootste wens dat alles zo snel mogelijk weer normaal wordt.

Winterkampioen
Guido Bottinga
 
Lemniscaat, 2007    €14,95