Lijst Home‎ > ‎

Wolf en Hond

Geplaatst 10 okt. 2010 05:26 door susan *

Sylvia Vanden Heede, onder andere bekend van haar Vos en Haas boeken, heeft een nieuw boek voor AVI-lezers uitgebracht. Het volgt hetzelfde principe als de Vos en Haas boeken: het begint op Avi-start niveau en de moeilijkheidsgraad loopt op tot M3. Het boek heet Wolf en Hond en de tekeningen zijn deze keer van de hand van Marije Tolman, onder andere bekend van de Mejuffrouw Muis prentenboeken en De boomhut.
De hoofdpersonen zijn Hond, wonend bij ‘een baas’ en zijn neef Wolf die in het bos woont. Wolf is wilder dan Hond en niet helemaal betrouwbaar, maar Hond pikt lang niet alles van Wolf. Als Wolf hem in de maling neemt nadat hij een kat uit zijn bos heeft gejaagd slaat hij originele wijze terug.
Het concept van de oplopende moeilijkheidsgraad is succesvol gebleken en de auteur is in staat op dit eenvoudige leesniveau een aangenaam verhaal af te leveren. Het boek leent zich zeker ook om voor te lezen.
De illustraties van Marije Tolman zijn kostelijk en rijkelijk over het boek verdeeld. Ze ondersteunen de tekst.

De tekst is niet altijd makkelijk voor beginnende lezers, er staan bijvoorbeeld woordgrapjes in, vaak op rijm, want Wolf is dol op rijmen. Zo rijmt Hond, die niet helemaal de werking van de vlooienband wil prijsgeven ‘Al ben ik tam, ik ben niet dom. Ik heb een gifband om. Daar gaat die vlo van do.’ Wolf keurt het rijm af en dan maakt Hond een nieuw rijm: ‘Ik heb een gifband om. Daar gaat die vloot van dood’ . Deze woordgrapjes dragen bij aan de waarde van het verhaal. Het is een boek dat een tijdje ‘meekan’ met de beginnende lezer. Je kunt eruit voorlezen, (delen) zelf lezen of samen lezen. De verhaaltjes zijn daar leuk genoeg voor. Een aanrader dus voor beginnen de lezers.
 
Wolf en Hond
Sylvia Vanden Heede
 
Lannoo, 2009  €12,95