Lijst Home‎ > ‎

Wolf, Hond en Kat

Geplaatst 23 jan. 2011 07:16 door susan *
Wolf en Hond zijn terug! Kat ook, en dat vindt Wolf helemaal niet leuk, hij is bang voor Kat. En hij heeft het al zo moeilijk, want hij is ziek. Hond is op weg naar zijn neef Wolf om hem eten en drinken te brengen, zal hij eerder bij Wolf aankomen dan Kat?

Dit tweede verhaal over Wolf en Hond van Sylvia Vanden Heede is weer een boek voor beginnende lezers, het verhaal begint op avi 1 en loopt op tot avi 3.

Het verhaal refereert aan een aantal bekende sprookjes, zo gaat Hond op weg naar het afgelegen huisje met een mandje gevuld met koek en wijn en de scènes aan de deur bij Wolf lijken erg op de gebeurtenissen uit het sprookje De Wolf en de zeven geitjes. Ook het basisgegeven is terug te vinden in de bakersprookjes: Wolf is bang voor Kat en Kat is bang voor Hond.

De karakters van de drie hoofdpersonen zijn goed uitgewerkt, VandenHeede kan een personage zelfs op avi 1 niveau in een paar woorden neer zetten: ´Kat is geen poes. Nee hoor! Een poes is lief en tam. Kat is woest en wild. Ze sist en krijst. Ze krabt en blaast´. Hond daarentegen is een beetje een sulletje, hij is dol op zijn baas en hij is het liefst thuis in zijn warme mand. Maar Wolf is zijn neef en dat schept verplichtingen, al kost dat moeite: ´Hond zucht diep. Zijn hart voelt zo raar. Hij wil bij de baas zijn. Daar hoort hij thuis. Maar hij moet bij Wolf zijn. Dat is zijn plicht´. Wolf toont zich blij met de trouw van Hond als dat zo uitkomt, op andere momenten houdt hij zich niet in zich te vermaken ten koste van Hond.
Het verhaal is goed opgebouwd en veelzijdig. Er zitten grapjes in de tekst, er is sprake van misverstanden die opgelost moeten worden en er worden emoties beschreven.

De tekst wordt ondersteund door gekleurde illustraties in gemengde techniek van Marije Tolman. Ze heeft de karakters van de hoofdpersonen mooi weergegeven, de wilde Wolf en Kat dragen geen kleren, dat doet alleen Hond. Dat Wolf wild en woest is zien we aan zijn lange tanden, bij Kat zien we dat aan zijn woeste haren rond zijn kop die wel leeuwenmanen lijken. Tolman weet goed de emoties van de dieren weer te geven in gezichtsuitdrukkingen en lichaamshouding. Haar illustraties zijn divers. Soms heel simpel, een boom wordt in één lijn neergezet en dan weer gedetailleerd, in een grote groep muizen bijvoorbeeld is geen muis hetzelfde.

De lay-out van het boek is overzichtelijk. De tekst staat onder elkaar in korte zinnen en de tekst is ingedeeld in blokken. Het verhaal is doorlopend en opgedeeld in hoofdstukken. Er worden hoofdletters gebruikt.

Was Wolf en Hond al een knap staaltje van een prachtig grappig verhaal op een laag avi niveau, dit boek is zelfs beter. Het verhaal is evenwichtiger en de humor is goed afgestemd op jonge lezers. Het avi- niveau staat het leuke verhaal niet in de weg, het boek kan ook ´gewoon´ worden voorgelezen. Sylvia Vanden Heede beheerst als geen ander de bijzondere kunst van goed en aantrekkelijk schrijven binnen het keurslijf van de avi-normen.

Wolf, Hond en Kat
Sylvia Vanden Heede (tekst) en Martije Tolman (ill)

Lannoo, 2010  €12,95