Lijst Home‎ > ‎

Wolfje

Geplaatst 17 mei 2011 01:44 door susan *   [ 8 jun. 2011 09:24 bijgewerkt ]
´´Ik heet Wolfje´, zei Wolfje zacht.
De man schoot overeind en keek haar lang aan. Ze werd er bang van. Hij fluisterde: ´Wólfje…´
Hij boog zich naar haar toe en gaf een kus op haar voorhoofd. Een droge kus die een beetje zuur rook, net als de kleren uit de plastic zak. Wolfje vond het fijn, omdat hij het voorzichtig deed, alsof ze belangrijk was.
´Hoe heet jij? Vroeg ze.
´Rooie.´´


Er bloeit een bijzondere vriendschap op tussen het schoolmeisje Wolfje en de op straat levende alcoholist Rooie. Wolfje is een eenzaam meisje dat samen met haar moeder leeft. Haar vader is al jaren dood en haar moeder mist hem vreselijk. Wolfje heeft weinig herinneringen aan haar vader en denkt liever niet aan hem.
Rooie woont op een matras op straat, drinkt veel rode wijn en zijn bezit bestaat uit een foto van een hond en een Mariabeeldje. Rooie kan spannende mooie verhalen vertellen en Wolfje geniet daarvan. Het spreekt voor zich dat zij voor haar nieuwe vriend eten en wijn koopt, hij heeft het immers nodig. Ze gebruikt hiervoor het geld dat ze heeft gekregen om een nieuwe jas te kopen. Problemen kunnen niet uitblijven: vindt haar moeder het wel goed dat ze met Rooie omgaat en hoe komt Wolfje aan een nieuwe winterjas?

Claudia Jong, die eerder toneelteksten en korte verhalen schreef, debuteert met dit boek als kinderboekenschrijfster. Een mooi debuut, Jong heeft een heldere prachtige stijl en vertelt daarmee een origineel warm verhaal waarin diverse thema´s aan de orde komen. De vriendschap staat centraal, Rooie blijkt een trouwe vriend zonder zichzelf daarbij geweld aan te doen. Ook Wolfje, haar moeder en verschillende bijfiguren worden sterk neergezet, het zijn mensen van vlees en bloed.
Naast het verhaal over de vriendschap wordt het thema rouwverwerking aangesneden. De moeder van Wolfje herdenkt haar gestorven geliefde jaarlijks tot Wolfjes afgrijzen, ´verdooddag´noemt ze het en Wolfje is blij dat er elk jaar minder mensen komen. Haar moeder bezoekt haar vaders graf regelmatig, maar Wolfje wil daar niet heen, wat heeft ze daar te zoeken?
Zowel Wolfje als haar moeder nemen stappen in het rouwproces, daartoe aangezet door hun ontmoeting met Rooie.
 
Het boek is geillustreerd door Kees de Boer met zwart/wit tekeningen. Ook de omslagillustratie is van zijn hand. In de met zwierige stijl getekende beweging en met de goed getroffen gezichtsuitdrukkingen brengt hij de personages verder tot leven; Jong en De Boer vullen elkaar goed aan.

Claudia Jong heeft haar visitekaartje afgegeven met dit originele verhaal dat zowel vermaakt als ontroert. Een schrijfster om in de gaten te houden!

Wolfje
Claudia Jong
 
Gottmer, 2011     €12,95