Lijst Home‎ > ‎

Yuna´s maan - Hans Hagen

Geplaatst 11 mei 2016 03:57 door susan *   [ 23 jun. 2017 03:03 bijgewerkt ]

Yuna is maanziek, net als haar oma. Als de maan bijna vol is worden ze onrustig. Op de vollemaansnachten neemt oma plaats op de zwarte ronde steen in het dorp en vertelt de dorpsgenoten een verhaal. Later zal de zwarte steen voor Yuna zijn en het meisje is er nog niet uit of dit een opdracht of een cadeau is. Oma ziet op tegen de komende vollemaansnacht, ze er met haar hoofd niet bij. Haar man vertrok, ondanks haar waarschuwing voor storm, met zijn vissersboot naar zee en is na vier weken nog steeds niet teruggekeerd. Niemand praat erover, want ´wat je zegt wordt soms waar´, maar het ergste wordt gevreesd.
Yuna en oma zoeken beiden rust in de schapenschuur, waar ze samen een bedje maken. Yuna kruipt tegen haar grootmoeder aan en glijdt weg in een koortsige slaap.
Op een dag wandelt een grote onbekende man het dorp in, niemand weet waar hij vandaan komt.´Ik volg het licht van de maan, van het ene naar het andere eiland´. Hij heet Arp en wil een paar maanden blijven. Hij schenkt de dorpsbewoners drie vollemaansnachten lang ´een web vol woorden´ en een net vol vis. De rest van de tijd slaapt hij in zijn huis van wrakhout en teistert het dorp met zijn gesnurk.

Hans Hagen is een veelzijdig schrijver met veel talenten. Hij schrijft proza en poëzie voor jonge en wat oudere lezers. Zijn Jubelientjereeks mag inmiddels wel tot de klassiekers gerekend worden. Hagen weet altijd een mooie sfeer in zijn verhalen op te roepen. In Yuna´s maan neemt hij de lezer mee naar een eiland dat ruikt naar zand en zout. Dat de mensen arm zijn schetst hij door de beschrijving van de huizen die doorzakte daken hebben met slordige gaten. De mensen op het eiland kennen elkaar goed en vormen een hechte gemeenschap waar vanzelfsprekend ook plaats is voor een jongen die anders is dan de anderen.
Yuna´s maan heeft een complexe structuur die echter goed werkt. De lezer vraagt zich af wat er echt is gebeurd en wat er door de verteller bij is verzonnen. Kan het allemaal waar zijn of is het slechts fantasie? Arps verhalen beginnen niet voor niets altijd op een bijzonder moment: ooit, lang geleden toen er geen angst was. 
Arp schudt de scherven van de maan wakker en werpt ze een lijn toe waarlangs ze naar beneden kunnen lopen. Het zijn dieren die voor de duur van de nacht komen dansen en feesten. Maar niet alle scherven komen los van het maanoppervlak en ook daarin schuilt een mooi verhaal.
De bijzondere sfeer van het boek wordt onderstreept door de prachtige illustraties van Martijn van der Linden. In betoverende kleuren tekent hij onder andere Arp in zijn wrakkenhuis, de laatste vlucht van de lammergier en de wonderlijk stoet die van de maan naar de aarde komt.
Yuna´s maan is een ode aan de vertelkunst. Dat wordt onderstreept als we de mp3-cd opzetten en Hagen het woord horen nemen. Al die prachtige woorden en zinnen brengt hij met zijn rustige stem tot leven, afgewisseld met muziek en zang van Floor Minnaert.

Yuna´s maan is een prachtig geschreven en prachtige geïllustreerd betoverend boek. 

Op 21 juni kreeg Yuna's maan een Vlag en Wimpel van de Griffeljury.
Uit het juryrapport: 'Hans Hagen vertelt dit verhaal over Yuna die haar stem als verteller vindt, in zorgvuldige, prachtig poëtische taal, rijk aan pakkende beelden en in een mooi ritme.'


Yuna´s maan 
Hans Hagen (tekst) en Martijn van der Linden (illustraties)


Querido, 2016     € 22,50