Lijst Home‎ > ‎

Zeb. - Gideon Samson

Geplaatst 22 jan. 2018 04:58 door susan *   [ 29 jan. 2018 04:18 bijgewerkt ]

Veel bekroond kinder-en jeugdboekenschrijver Gideon Samson zette zichzelf al jong op de kaart als een schrijver waar rekening mee gehouden moet worden. Het Parool noemt hem ‘een van de beste schrijvers van zijn generatie’, de Griffeljury omschrijft hem als ‘meester van de dialoog’ en vele roemen zijn vermogen om als geen ander in het hoofd van kinderen te kunnen kruipen. Genoeg reden dus om nieuwsgierig te zijn naar Samsons nieuwste boek: Zeb.

In Zeb. vertellen elf kinderen, die bij elkaar in de klas zitten, hun verhaal: Imara sluit vriendschap met de nieuwe leerling in de klas, zebra Ariane, Ozzie is op zoek naar een betaalbaar grapje, Noepy gaat met zijn moeder mee om te demonstreren tegen het afschaffen van het huilen, bij Ziva thuis geven ze de hik door, Wies tobt of ze haar hoofd wel wil uitlenen en Katinka baalt dat haar moeder zo zuinig is dat ze zelfvliegtickets voor de familie heeft gekocht. Ook de andere leerlingen hebben niet alledaagse problemen.

De lezer komt terecht in een wereld vol onverwachte moeilijk- en mogelijkheden. De korte verhalen kunnen alle kanten opgaan en natuurlijk buit Samson de onwetendheid van de lezer uit. Soms overrompelt hij direct in de eerst zin, ‘Op de vierde woensdag van oktober werd het huilen afgeschaft’, vaker voert hij de spanning op en worden de vragen die de lezer bij zich voelt opkomen niet direct beantwoordt. Zo blijft lang onduidelijk wat een zelfvliegticket inhoudt of waarom Ziva’s familie zo raar met de hik omgaat.
De verhalen blijven gelukkig niet hangen in originele ideeën, ze worden goed en geloofwaardig uitgewerkt. De personages verkeren weliswaar in een voor de lezer onbekende omgeving, maar de gevoelens van de personages zijn herkenbaar. Dat werkt een zekere vervreemding in de hand, die zowel grappig als confronterend is. De lezer kan dit vrijelijk negeren en gewoon genieten van wat er staat, maar de verhalen doen wel een diepere laag vermoeden die de lezer zou kunnen onderzoeken. De auteur kan het niet schelen wat de lezer in zijn verhalen voor waarheden vindt, in een interview zegt hij hierover:
 ‘ Ik kan niet in het hoofd van mijn lezers kijken. En dat wil ik ook helemaal niet. Het is juist zo geweldig dat elk boek, elk verhaal, door iedere lezer weer op een andere manier wordt ervaren.’

Samson werkte lang aan dit boek en het ligt hem na aan het hart. Het is dan ook niet vreemd dat hij zelf een illustrator benaderde om de verhalen te illustreren. Dat werd Joren Joshua. Joshua had nog nooit een kinderboek geïllustreerd, maar wilde graag met Samsons werk aan de slag. Hij liet zich inspireren door de tekst waarin grappige en serieuze elementen door elkaar lopen. Dat aspect probeerde hij ook in zijn  illustraties te vangen.
De illustraties zijn heel aanwezig in het boek. Ze krijgen, of nemen, veel ruimte en spatten van de pagina’s onder andere door het opvallende kleurgebruik. Oranje is de brutale hoofdkleur. Joshua vergroot uit, stileert en kiest voor opvallende perspectieven. Veel tekening zijn dynamisch, andere geven juist een statisch beeld.
De tekeningen zijn een commentaar op de tekst en daarbij maakt Joshua hier en daar verrassende keuzes, bijvoorbeeld door een detail uit te vergoten. Net als de tekst geven de tekeningen bij een snelle blik niet alles prijs. Wie goed kijkt zal menigmaal glimlachen.

Zeb. bevestigt de inleidende opmerkingen. Wat een geweldige en originele schrijver is Gideon Samson toch. Illustrator Joren Joshua is een ware ontdekking, ik hoop dat we snel meer van hem zien.

Zeb.
Gideon Samson (tekst) en Joren Joshua (illustraties)

Leopold, 2018     € 15,99


Andere boeken van Gideon Samson op kinderboekenpraatjes:
Alle dieren drijven
Eilanddagen
Overspoeld
Zwarte zwaan