Lijst Home‎ > ‎

Ziek

Geplaatst 29 aug. 2010 04:59 door susan *   [ 2 jun. 2013 04:56 bijgewerkt ]

Gideon Samson debuteerde in 2007 met zijn boek Niks zeggen en hij kreeg daar een Vlag en Wimpel voor. Ziek is zijn tweede boek. Het is een prachtig geschreven boek. Belle is de hoofdpersoon en Belle is ZIEK.We volgen ongeveer een week haar leven in het ziekenhuis, waar ze pijn heeft, misselijk is, haar ouders, vriendinnen, opa en oma ontvangt en zich uiteenzet met een nieuwe kamergenoot. Belle voelt zich beroerd, maar haar observaties en uitspraken zijn niet misselijk. Alle remmingen zijn eraf en ze is hard in haar observaties en opmerkingen. Maar, ze blijft je ontroeren en het is makkelijk om compassie voor haar te hebben en je hoopt dat ze beter wordt.
Het verhaal begint in het hier en nu en aan de hand van herinneringen (die van het nu steeds verder terug in de tijd gaan) komen we meer over de achtergronden te weten. Het is een originele opbouw die goed de spanning vasthoudt. Het is een boek dat pubers zal aanspreken, juist door de rake en soms harde oordelen van Belle, met daarnaast ook haar liefdevolle momenten.
Samson kreeg dit jaar een Zilveren Griffel voor Ziek en is daarmee de jongste griffelwinnaar ooit.
De griffeljury heeft het boek gekozen in de categorie 9+. Ik vind het boek geschikter voor oudere kinderen met wat meer levenservaring. 
Een prachtig boek van een schrijver met veel talent. Zijn nieuwe boek Met je hoofd boven water komt begin september uit. Ik hou jullie op de hoogte!

Ziek
Gideon Samson
 
Leopold, 2009   €12,95