Lijst Home‎ > ‎

Zondag - Kim Fupz Aakeson

Geplaatst 28 jul. 2013 04:20 door susan *   [ 28 jul. 2013 04:20 bijgewerkt ]

Thomas ligt met´zijn slechtste vriend´ Ole op het grasveld tussen de huizen als Ole hem vraagt of zijn moeder niet een beetje dik is. Thomas vertelt dat ze een baby verwacht.´Aha´zegt Ole,´op een manier die iets betekent´. Daar wordt Thomas onrustig van, hij besluit zijn moeder te vragen waarom ze ook alweer een baby krijgen.´Omdat baby´s het liefste zijn wat je kunt bedenken´antwoordt zijn moeder ´ Je kunt ze knuffelen. Je kunt ze besnuffelen. Je kunt uren naar ze kijken. Iedereen houdt van baby´s, ze zijn gewoon schattig´. Thomas besnuffelt zichzelf; hij ruikt niet naar iets speciaals en de onzekerheid slaat toe, die door Ole gevoed wordt. Thomas besluit zijn beste beentje voor te zetten en te laten zien wat hij allemaal kan. Ondertussen probeert hij meer te weten te komen over liefde en houden van. 


Zondag is geschreven door de Deense schrijver Kim Fupz Aakeson en prachtig vertaald door Edward van de Vendel. Het thema van het boek, de onzekerheid die de geboorte van een broertje of zusje kan oproepen, is bij uitstek een kleuterthema en de vorm van het boek, een prentenboek, sluit daar op aan.
Het verhaal speelt zich af binnen een week. Vanaf maandag tot en met zondag volgt de lezer het getob van Thomas. De auteur belicht veel complexe gevoelens, die hij stap voor stap ontleedt. De tekst is voor kleuters niet makkelijk. Neem bijvoorbeeld deze lange samengestelde zin van de eerst bladzijde:´Thomas´ beste vrienden heetten namelijk Jonas en Niels, maar Jonas was met zijn vader en moeder naar Bramming verhuisd en Niels was vrienden geworden met een jongen met echt een heleboel speelgoed, een jongen die verderop in de villawijk woonde.´ Wát een impliciete en expliciete informatie wordt hier samengebald in één zin; een zin die er voor het verhaal nauwelijks toe doet. 
De auteur beschrijft in mooie woorden de ontdekkingen die Thomas doet over liefde en houden van. Aan het einde van het verhaal zet Thomas alles op een rijtje. Hij heeft onder andere ontdekt dat iedereen van baby´s houdt,´vooral om aan te snuffelen´, dat ´je kunt ophouden met van je vrouw te houden en dan van een andere vrouw beginnen te houden die kleine borsten heeft´ en dat je van iemand kunt houden´ook als je hem een beetje vergeten bent´, zoals een knuffelbeer. Deze conclusies zijn gebaseerd op wat is beschreven. De lezer moet zelf de verbanden leggen en zich niet laten afleiden door de bijzaken die ook aan de orde komen, zoals de vraag of het kip of karbonades worden voor het avondeten of hoeveel sproeten Ole heeft. Het verhaal heeft een lastige opbouw voor onervaren lezers. 

Gelukkig helpen de prachtige en toegankelijk illustraties van de Zweedse Eva Eriksson om het verhaal beter te begrijpen. De tekeningen laten heel mooi de verschillende emoties zien en ondersteunen de tekst.

Zondag
Kim Fupz Aakeson (tekst) en Eva Eriksson (ill) 


Querido, 2012     € 14,95