Lijst Home‎ > ‎

Zoveel als de wereld hou ik van jou - Imme Dros

Geplaatst 4 aug. 2013 05:29 door susan *   [ 4 aug. 2013 05:30 bijgewerkt ]

Op een dag wordt een lap een knuffel. Het is Muis en hij is de lievelingsknuffel van Luzily. Muis ziet Luzily opgroeien. Eerst kan ze alleen nog maar trappelen met haar voetjes, lachen en huilen. Dan krijgt ze tanden, leert ze praten en nog later leert ze klokkijken. Muis is altijd bij haar. Natuurlijk gaat hij mee als Luzily naar het ziekenhuis moet. Daar raakt hij kwijt en komt  bij een jongen terecht die koud in zijn bed ligt en knuffels kan verstaan. Gelukkig brengt een verpleegster hem weer terug naar Luzily. 

Op een dag wordt Luzily te groot voor knuffels en praat ze liever met haar vriendinnen dan met Muis. Tot de dag dat ze hem onder haar bed vandaan haalt en hem weer al haar geheimen toevertrouwt: ´Je blijft altijd bij me, hè Muis? O, Muis, ik hou zoveel van je, Muis. Zoveel als de wereld hou ik van jou.´ 

Het verhaal van Muis is een filosofisch getint verhaal waarin Muis met zijn lappen muizenogen naar de wereld kijkt en deze probeert te begrijpen. Vooral ontmoetingen met anderen geven hem stof tot nadenken. Het zijn geen eenvoudige onderwerpen waar Muis zijn gedachten mee vult en regelmatig spelen leven en dood daarin een rol. Wil hij wel oud worden als alles wat oud wordt een beetje stuk gaat? Kan Muis vergeten dat de merel een wormenmoordenaar is als hij geniet van zijn gezang? Kan een halve regenworm nog gelukkig zijn? En wat moet hij aan met zijn ontmoeting mevrouw Gniep. Zij vertelt hem prachtige verhalen over haar muggenleven ´boordevol moord en doodslag´. Maar juffrouw Gniep eindigt als een vlek op het behang. Is dat jammer, of moet Muis blij zijn dat Luzily geen muggenbeet heeft? 

Zoveel als de wereld hou ik van jou is bekroond met een Zilveren Griffel in de leeftijdscategorie´tot zes jaar´. De jury houdt daarbij geen rekening met het gebrek aan levens-en leeservaring van kleuters. Er is veel impliciete informatie in het boek verwerkt die moeilijk te begrijpen is voor jonge kinderen, bijvoorbeeld de beelden waarmee wordt aangegeven dat Luzily steeds ouder wordt. Bovendien kun je je afvragen in hoeverre een kleuter zich nog kan identificeren met de ouder wordende Luzily.
Tijdens het vertellen van het verhaal wisselt het vertelperspectief vaak: de ene keer volgt de lezer de gedachtegang van Muis, de andere keer van degene die Muis ontmoet; een stijlkeuze die het tekstbegrip voor kleuters niet ten goede komt. 
De gedachten die Muis heeft gaan diep en de beelden die Imme Dros gebruikt hebben nogal eens een dubbele betekenis. Zoals de halve worm die zich afvraagt vraagt of dat wat gescheiden is ooit weer kan helen en of het geheelde dan hetzelfde is als het oude. Of neem de verwarring van een vlinder die na al zijn gedaanteverwisselingen zichzelf is kwijt geraakt. 
Voor oudere kinderen is het wellicht aantrekkelijk om eens met Muis en de dieren die hij ontmoet mee te denken. Maar het boek is toch vooral geschikt voor de volwassen lezer. Die kan volop genieten van de originele woordkeuze van Dros en haar beeldspraak op waarde schatten. 

Het verhaal is prachtig geïllustreerd door Harrie Geelen, al heeft hij voor een kleuterboek wel de onvergeeflijke fout gemaakt alleen Eendje, Muis en Beer te tekenen en de in de tekst genoemde Pop te vergeten.

Zoveel als de wereld hou ik van jou is een prentenboek dat vooral door volwassenen gewaardeerd zal worden. Voor kleuters is dit prentenboek ongeschikt.

Zoveel als de wereld hou ik van jou 
Imme Dros & Harrie Geelen 

Querido, 2012     € 14,95