Lijst Home‎ > ‎

Zwaarden en zweefmolens - Reggie Naus

Geplaatst 5 mrt. 2012 00:35 door susan *
Michiel woont in een keurige wijk waar verveling altijd op de loer ligt, tot het moment dat de nieuwe buren hun intrek nemen: de familie Donderbus. Het is een piratenfamilie bestaande uit kapitein Hector Donderbus, zijn vrouw, zoon Billy en opa Donderbus. In het eerste deel van de serie De piraten van hiernaast wordt beschreven hoe ze hun leven aan land vorm geven: ze bouwen een piratenhuis, ze graven een slotgracht voor hun waakhaai en besluiten een feestje te organiseren voor de buurt. Al snel worden Billy en Michiel, ondanks de ´keltuurverschillen´, dikke maatjes.
Zwaarden en zweefmolens is het tweede verhaal over Michiel en de Donderbussen. De piratenfamilie is inmiddels gewend aan het landleven, maar ze vinden het saai. Ze krijgen, tot grote schrik van Michiel, heimwee naar de zee. Michiel hoopt dat een dagje piratenpark ´het leukste dagje uit voor echte zeebonken´ de Donderbussen zal opvrolijken.
De Donderbussen vinden het een goed plan en gaan mee, de kapitein in vol ornaat, mevrouw Donderbus verkleedt als een gewone dame, opa met een overlevingshoeveelheid rum en natuurlijk zijn Billy en Michiel ook van de partij. Het wordt een gedenkwaardig dagje uit, waarin de ontmoeting tussen echte piraten en neppiraten behoorlijk uit de hand loopt, vooral als opa aan de aandacht ontsnapt en als vanouds de strijd aangaat met zijn aartsvijand Knokige Krelis. 

De piraten van hiernaast-boeken zijn vrolijke piratenverhalen voor kinderen vanaf een jaar of acht. Veel piratencliché´s worden in de verhalen verwerkt. Zo is Kapitein Donderbus de onbetwiste leider, opa is een rum drinkende woesteling met een houten been en moeder Donderbus zorgt dat een en ander niet echt uit de hand loopt. Aan de andere kant staat Michiel, een jongen uit een keurig gezin, die wel zin heeft in avontuur en in Billy de ideale vriend vindt om zijn leven meer kleur te geven.
Door deze piratenfamilie in een gewone omgeving te plaatsen ontstaat al snel een grappig situatie die Naus vakkundig onder woorden brengt. Hij doorspekt zijn verhaal met piratenweetjes en piratentaal: zo leert de lezer dat echte piraten naar zweet, zeezout, rum, buskruit en zeewier ruiken, dat een hongerige piraat een maag heeft ´die rammelt als een zeedraak met loszittende tanden´, dat alleen beginnende schatzoekers ruzie om de buit krijgen en dat piratenscheldwoorden meestal zee gerelateerd zijn.
De boeken uit de serie zijn geschikt voor beginnende lezers omdat ze niet dik zijn, geen lange zinnen hebben, chronologisch zijn opgebouwd en rijkelijk geïllustreerd met de vaak grappige zwart/wit tekeningen van Mark Janssen. De komische situaties en de heerlijke piratentaal lenen zich ook goed om voor te lezen. 


Zwaarden en zweefmolens
Reggie Naus (tekst) en Mark Janssen (ill)
 
Ploegsma, 2012     € 13,50