Lijst Home‎ > ‎

Zwarte Piet in 7 dagen - Maria van Donkelaar en Martine van Rooijen

Geplaatst 16 nov. 2013 03:19 door susan *   [ 16 nov. 2013 03:19 bijgewerkt ]

In Spanje zijn de voorbereiding voor de reis naar Nederland in volle gang: er worden pepernoten gebakken, cadeautjes ingepakt, de tabberd gaat nog even naar de stomerij, de stoomboot krijgt een grote beurt en gedichten worden geschreven. Sinterklaas en zijn Pieten draaien daar hun hand niet meer voor om. Alleen´één enkel Pietje ziet er nogal tegenop./ Hij moet al dat werk nog leren./ Help, het duizelt in zijn kop!/.´ Het is de kleine Piko, zwarte Piet in opleiding. Hij gaat in zeven dagen het vak leren. 

Piko begint in de keuken waar hij pepernoten leert bakken, dan gaat hij naar de boot, vervolgens naar de gymzaal, dan een dagje inpakken en tenslotte mag hij Sinterklaas helpen bij de laatste klusjes. De dag voor vertrek wordt er nog hard gewerkt en doodmoe gaat iedereen naar bed. Piko valt pas laat in slaap en verslaapt zich. Als hij nu maar niet de boot mist. 

Maria van Donkelaar en Martine van Rooijen schrijven regelmatig samen en het is leuk dat ze in Zwarte Piet in 7 dagen weer voor een rijmende tekst kozen; dat past goed in een sinterklaasboek. Iedere dag wordt uitgebreid beschreven. Het rijm leest lekker voor, het taalgebruik is beeldend, afwisselend en rijk. Het verhaal zit vol grappige details, zo moet de mijter ontdaan worden van pluisjes en roos, is het goed inpakken van een hijskraan de meesterproef en moet Piko een´dakexamen´ doen.
Het boek, mooi groot uitgegeven in een lang formaat, is geïllustreerd door Wendy Panders die 2011 een Vlag en Wimpel kreeg voor haar illustraties in Roodkapje was een toffe meid. Ook in dit boek pakt ze weer lekker uit. Zwart/witte pentekening overheersen en laten de vele activiteiten van de Pieten en de Sint zien. Alle drukte van de voorbereiding zijn per dag tegen een gekleurde achtergrond geplaatst, voor elke dag een andere kleur. Piko heeft altijd iets roods aan, dus die is makkelijk te volgen. De illustraties lenen zich om uren naar te kijken, er valt veel te ontdekken. Er is ook volop gelegenheid zelf verhalen te verzinnen bij de tekeningen. Waarom Sinterklaas twee verschillende sokken aanheeft bijvoorbeeld, of wat er op het briefje in de fles staat die op het dek van de stoomboot ligt. 
Zwarte Piet in 7 dagen is een aanwinst in de sinterklaasbibliotheek, een boek dat veel kinderen in hun hart zullen sluiten en keer op keer willen horen en bekijken. 

Zwarte Piet in 7 dagen
Maria van Donkelaar en Martine van Rooijen (tekst) & Wendy Panders (ill) 

De Vier Windstreken, 2013     € 13,95