lijst AVI-boeken

Spekkie en Sproet Paniek op het ijs - Vivian den Hollander

Geplaatst 11 sep. 2013 02:48 door susan *   [ 11 sep. 2013 02:48 bijgewerkt ]


Spekkie en Sproet, de jonge detectives tegen wil en dank, hebben al heel wat avonturen meegemaakt. Paniek op het ijs is hun elfde avontuur. 

Spekkie, die eigenlijk Marloes heet, dankt haar bijnaam aan haar voorliefde voor zoete spekkies. Sproet is haar allerbeste vriend. In dit winterse verhaal gaat Sproets vader een schaatstocht maken en de kinderen mogen mee naar Wopperveen. Ze verblijven in een gezellig hotel. Sproet krijgt al snel door dat er iets niet klopt als er steeds dingen misgaan in het hotel: er zijn geen eieren, al het wc-papier verdwijnt en de chocolademelk is niet te drinken. De gasten worden boos en lopen weg; de hoogste tijd dat Spekkie en Sproet in actie komen. 

De Spekkie en Sproetboeken van Vivian den Hollander staan garant voor een leuk verhaal. De boeken zijn dan ook al meerdere keren getipt door de Kinderjury. Ze hebben een overzichtelijke lay-out met veel wit en veel tekeningen en zijn daardoor aantrekkelijk voor de beginnende lezer. Paniek op het ijs heeft avi-niveau E5-M6. Het spannende avontuur leent zich ook om voor te lezen. 
Den Hollander wisselt de winterse pret (een schaatstocht, een priksleewedstrijd) goed af met het detective-element in het verhaal. Zoals het hoort neemt het verhaal een aantal onverwachte wendingen en is er speurderswerk nodig voor de dader ontmaskerd wordt. 
Juliette de Wit maakte de vele zwart/wit illustraties die de tekst goed ondersteunen en bijdragen aan de winterse sfeer van het boek. 

Spekkie en Sproet Paniek op het ijs 
Vivian de Hollander (tekst ) en Juliette de Wit (ill) 

Ploegsma, 2013     € 12,95


In het diepe - Hans Kuyper

Geplaatst 7 sep. 2013 01:10 door susan *   [ 7 sep. 2013 01:11 bijgewerkt ]


In het diepe
 is een avileesboek (M4-E4), geschreven door Hans Kuyper en geselecteerd als kerntitel voor de Kinderboekenweek. Het verhaal gaat over Hans die naar zwemles gaat. Zijn moeder heeft Badjuf gebeld en hij kan gelijk beginnen. Hij boft want Marijn volgt de les ook en´Hans en Marijn gaan met elkaar.´ 

Het zwemmen wil niet erg lukken: wat bedoelt Badjuf toch met ´spreid, sluit, spreid sluit´? Na de les daagt Marijn Hans uit in het diepe te springen vanaf de duikplank. Ze zal het zelf wel even voordoen. Het wordt een gevaarlijke duik die maar net goed afloopt. 
In het laatste hoofdstuk is er een maand verstreken en Hans kan inmiddels goed zwemmen. Dat laat hij Marijn graag zien want hij wil best stoer zijn. 

Het verhaal van Hans heeft weinig met de dagelijkse realiteit van de zwemles te maken. Wie krijgt er nog privéles in een natuurbad en wordt dan met een plankje het water ingestuurd zonder nadere uitleg van de beenslag. Ook het thema ´verkering´ voegt weinig toe voor de gemiddelde zevenjarige. Leuker is de uitwerking van het thema ´stoer doen´. Marijn daagt Hans verschillende keren uit en hij gaat er gretig op in. Eén keer wint hij een wedstrijd door vals te spelen, één keer belandt hij min of meer per ongeluk in het diepe en de laatste keer overwint hij. Marijn wil hem dan zoenen, maar daar begint Hans niet aan:´Hij is al zo dapper geweest! Hij leerde zwemmen. Hij viel van de duikplank. En nu sprong hij van de brug. Zo is het wel genoeg´. 

Het boek is toegankelijk geïllustreerd door Alice Hoogstad. Zij laat de indrukwekkende Badjuf zien en ook de diepte van het zwembad en de hoogte van de duikplank weet zij overtuigend neer te zetten. 

In het diepe 
Hans Kuyper (tekst) en Alice Hoogstad (ill) 

Leopold, 2013     € 6,95

Foeksia klaar voor de start! - Paul van Loon

Geplaatst 7 sep. 2013 01:09 door susan *   [ 7 sep. 2013 01:09 bijgewerkt ]


Ook Foeksia de miniheks, een creatie van Paul van Loon, is klaar voor de Kinderboekenweek waar sport en spel centraal staan. Foeksia bereidt zich voor op de heksen-spelen, een wedstrijd die bestaat uit vier onderdelen: Bezem Springen, Bezem Bal, Bezem Vliegen en Bezen Werpen. Het wordt een spannende strijd die met een extra wedstrijd moet worden beslist. Maar die wedstrijd verloopt heel vreemd. 


Foeksia klaar voor de start! is een avi E4 leesboek, maar Paul van Loon schrijft zo levendig en soepel dat het boek zich ook uitstekend laat voorlezen. De moraal van het verhaal is duidelijk en wordt zelfs extra onder de aandacht gebracht door het met roze letters uit de tekst te laten springen:´Winnen of verliezen doe je nooit alleen. Samen dingen doen, dat is de allermooiste prijs.´ Gelukkig relativeert Foeksia dit met een grapje zodat het niet al te hoogdravend wordt. 
De charme van het boek is niet alleen het grappige leuke verhaal, maar ook de illustraties van Saskia Halfmouw. Ga er maar aanstaan om alle heksendeelnemers in de hitte van de strijd geloofwaardig te tekenen. Halfmouw is daar goed in geslaagd. Ze brengt de heksensporten mooi in beeld en vooral de verschillende gezichtsuitdrukkingen zijn goed af te lezen. Haar gekleurde illustraties krijgen volop de ruimte en zo is Foeksia klaar voor de start! ook voor het oog een aantrekkelijk boek. 
Als bonus is een cd van Kinderen voor Kinderen toegevoegd met het lied van de Kinderweek waarvoor Paul van Loon de tekst schreef en Tjeerd Oosterhuis de muziek. 

Foeksia klaar voor de start! 
Paul van Loon (tekst) en Saskia Halfmouw (ill)
 

Leopold, 2013     € 9,95

Blitz! - Rian Visser

Geplaatst 24 jun. 2013 01:34 door susan *


Blitz woont er weg ´voorbij de maan´ op een bol. Blitz is groen, hij heeft een blauwe broek aan, zijn neus is lang en hij heeft een spriet op zijn hoofd. Op zijn bol staat een boom die hem alles geeft wat hij nodig heeft. 

Op een dag gebeurt er iets raars: er valt poep op zijn neus, vogelpoep. Het komt van Tjilp. Het vogeltje vertelt over een andere bol waar ´vrienden´ wonen. Blitz wil ook wel een vriend. Hij hakt zijn boom om en maakt daarvan een raket. Blitz vliegt naar de aarde op zoek naar vrienden. 

Rian Visser, die al meer dan 65 kinderboeken schreef, heeft veel ervaring met het schrijven op avi-niveau. Zij is dan ook in staat binnen de beperkingen die een aviboek geeft een rijk verhaal te schrijven. Dit boek heeft een oplopende avi van E3 tot M4. 
De avonturen van Blitz zijn spannend: eerst moet hij op de aarde zien te komen en dan moet hij nog een vriend vinden. Als dat is gelukt slaat het noodlot toe en gebeuren er vervelende dingen. Maar echte vrienden helpen elkaar en zo komt alles toch goed. 
Het verhaal is ook mooi geschreven. Zo weet Visser in de openingszin met eenvoudige woorden uit te drukken hóe ver de bol van Blitz weg is: ´Ver weg, ver ver weg´. De kwaliteiten van het eten worden simpel maar doeltreffend beschreven op klank en de dramatische scène dat Blitz zijn geliefde boom omhakt leest als een gedicht:´Blitz hakt./De boom wiegt./ De boom suist./Blitz hakt en hakt./ Boem!/ De boom ligt op de grond./Er staat alleen nog een stronk.´ 
Grappig is hoe Blitz zijn nieuwe omgeving kleurt naar zijn eigen kennis en ervaring:´Wat zijn er veel jongens! Er zijn ook jongens met rokjes aan. En staartjes in hun haar.´ 

Het boek is prachtig uitgegeven. Een stevig ´echt´ boek met een harde kaft. Niets verraadt dat het hier om een avi-boek gaat. De tekst is rijkelijk en leuk geïllustreerd door Lars Deltrap. Hij blijft dicht bij de tekst zodat de illustraties deze kunnen ondersteunen. De gelaatsuitdrukkingen van Blitz weet hij goed te treffen. Zo zien we Blitz blij zijn boom omhakken, wat moeilijk kijken als blijkt dat hij geen schaduw meer heeft en als de raket klaar is wordt de pagina gedomineerd door regen:´de boom is er niet meer. Er staat nu een raket´. Eenmaal op weg in de raket is er weer een verwachtingsvol lachje te zien. 
De tekst is gedrukt in lettertype dyslexie, dat ook prettig leest voor niet dyslectici. 

Als er een prijs bestond voor het beste aviboek van het jaar, dan zou Blitz! zeker in aanmerking komen! 

Blitz! 
Rian Visser (tekst) en Lars Deltrap (ill) 

Gottmer, 2013     €12,95


Koen Kampioen - Fred Diks

Geplaatst 18 jun. 2013 02:23 door susan *


Voetballiefhebber Fred Diks schrijft al tien jaar de razend populaire serie Koen Kampioen. De serie heeft inmiddels een eigen website en is bewerkt voor televisie. Tien delen beslaat de eerste reeks die is bedoeld voor kinderen rond een jaar of zeven. De boeken zijn geschreven op avi-niveau M5. Enkele delen verschenen ook in lettertype dyslexie. In 2010 begon Diks aan een nieuwe serie over Koen Kampioen, een serie voor kinderen van negen jaar en ouder. Ook deze reeks kent ´dyslexie vriendelijke uitgaven´. 


Als kerntitel voor de Kinderboekenweek 2013 werd het eerste deel uit de avi-serie gekozen: Koen Kampioen. Koen, vastbesloten later een beroemde voetballer te worden, krijgt een nieuw buurmeisje. Ze is dol op voetbal en gaat spelen voor dezelfde club als Koen. Er moet hard getraind worden, want er komt een belangrijke wedstrijd aan. Bijna kan Koen niet meedoen als hij wordt beschuldigd van diefstal. Samen met zijn vrienden zet hij alles op alles om de echte dieven te vinden.

Koen is een goede voetballer, maar ook een jongen die vaker struikelt dan een ander en eerder pech heeft. Gelukkig heeft hij trouwe vrienden die hem helpen als het nodig is. Diks schrijft een voetbalboek zoals het hoort: met veel voetbalverslagen en een hoofdpersoon die het winnende doelpunt maakt. Spannend is het ook als Koen valselijk van diefstal wordt beschuldigd. 

De illustraties van ´ivan & ilia´ laten scènes uit het verhaal zien en ondersteunen daarmee de tekst. De emoties worden goed weergegeven in de gezichtsuitdrukkingen en lichaamshoudingen. 

Koen Kampioen is een fijne serie voetbalverhalen voor de beginnende lezer. 

Koen Kampioen 
Fred Diks (tekst) en ivan & ilia (ill)

Kluitman, 2003 € 7,50Lezen is te gek! Van vrolijke ponyverhalen tot avontuurlijke piratenverhalen

Geplaatst 27 feb. 2013 05:25 door susan *   [ 27 feb. 2013 05:26 bijgewerkt ]

Lezen is te gek! is een serie boeken voor beginnende lezers van uitgeverij Deltas. Niet alle kinderen zullen het eens zijn met deze uitspraak. In Nederland wordt gewerkt met het avi-systeem dat kinderen stapsgewijs door het aanleren van het lezen leidt. Het taalgebruik van de aviboeken wordt steeds iets moeilijker en dat wordt aangegeven met een oplopend avinummer. Dit leidt nogal eens tot onderlinge opschepperijen over het al bereikte aviniveau, of een treurig kind dat een bepaald boek niet mag lezen omdat het ´zijn avi´ niet is. Het zijn de onbedoelde bijwerkingen van het systeem.
Auteurs die volgens de avinormen schrijven worden geconfronteerd met een waslijst aan voorwaarden waaraan een aviboek moet voldoen. Het mag een wonder heten dat nog zoveel schrijvers er in slagen daarbinnen een aardig verhaal te vertellen. Boeken zonder avi-aanduiding voor de beginnende lezer zijn er nauwelijks en dat is jammer. Voor een grote groep kinderen zou het fijn zijn even los te kunnen komen van de avi-terreur en te kiezen voor ´avi-leuk´. Met name wat oudere kinderen die moeite hebben het lezen eigen te maken zullen blij zijn met de reeks Lezen is te gek! De boeken spelen in op hun onervarenheid met lezen, maar schrikken niet terug voor het gebruik van een avi-overstijgend ´moeilijk´ woord.

Er zijn zestien boekjes in de serie, met populaire onderwerpen. Er zijn dolfijnenverhalen, zeehondenverhalen, coole skaterverhalen, spannende spookverhalen, betoverde balletverhalen, dinoverhalen, vriendinnenverhalen en drakenverhalen.
Ik las drie boekjes uit de serie: Leuke voetbalverhalen, Vrolijke ponyverhalen en Avontuurlijke piratenverhalen. Ieder boek heeft ongeveer acht verhalen van enkele pagina´s. De zinnen zijn kort en de verhalen zijn rijkelijk geïllustreerd. De aantrekkelijke illustraties sluiten aan op te tekst en dragen zo bij tot een goed begrip van het verhaal.
De verhalen zijn heel divers. Bij de piraten komen we woestelingen tegen, maar ook piraten die niet willen vechten, bij de ponyverhalen wordt het spannend als er een ongeluk gebeurt of het ponyweitje verloren dreigt te gaan, maar er kan ook gelachen worden als vriendinnen elkaar in de maling nemen. De voetbalverhalen hebben eveneens verschillende invalshoeken: het gaat over vriendschap, over spannende wedstrijden of over een beroemde vader.

De serie Lezen is te gek! is een mooie aanvulling op de avi-collectie in de schoolbibliotheek. Door de aantrekkelijke uitgave en de vele leuke onderwerpen wordt de kans vergroot dat ook beginnende lezers de uitroep slaken: lezen is te gek!

Vrolijke ponyverhalen/Avontuurlijke piratenverhalen/Leuke voetbalverhalen
Uit de serie: Lezen is te gek!

Alexandra Fischer- Hunold, Thilo (tekst) & Silke Voigt, Ines Rarisch en Van Leopé (ill)
Deltas € 8,95 per deel
 

Sinterklaas is toch geen dief! - Monique Berndes

Geplaatst 23 nov. 2012 05:26 door susan *   [ 30 nov. 2012 06:52 bijgewerkt ]


Kinderen in groep 4 kunnen zelf het sinterklaasverhaal Sinterklaas is toch geen dief! lezen op avi-niveau M4.
 ´Sinterklaas is weer in het land. En de hele klas praat erover. Nou ja, BIJNA de hele klas dan. Kemal praat niet over de Sint. Hij weet niet wie dat is.´ 
Kemal is geboren in Kosovo en heeft nog nooit van Sinterklaas gehoord. Wel weet hij dat Sinterklaas op zijn schoenen uit is. Hij neemt geen enkel risico en besluit zijn schoenen goed in de gaten te houden. En niet voor niets, want midden in de nacht hoort hij de schoenendieven op het dak. Snel waarschuwt Kemal zijn ouders en gezamenlijk zullen zij wel even afrekenen met die lelijke dieven. 

Monique Berndes werkt het verhaaltje goed uit. Sint en Piet laten zich niet zo makkelijk weg sturen, zelfs de politie wordt erbij gehaald. Uiteindelijk snapt Kemal dat de sint uitsluitend goede bedoelingen heeft. Als hij ook zijn ouders daarvan heeft overtuigd wordt Sinterklaas als een geëerde gast binnen gehaald en moet hij eerst wat eten voor hij weer verder mag. 
Dit is een boekje voor echte gelovers. Nergens wordt, ook niet met een knipoog, getwijfeld aan het bestaan van Sinterklaas. 

Het verhaal is kundig en tekstondersteunend geïllustreerd door Melchior van Rijn. De illustraties laten zien wat er in de tekst gebeurt, er wordt geen informatie toegevoegd. De gezichtsuitdrukkingen ondersteunen de stemmingen. 

Sinterklaas is toch geen dief! 
Monique Berndes (tekst) en Melchior van Rijn (ill)

De Vier Windstreken, 2012     € 8,95Vos en Haas. Een echt zwijn is stoer - Sylvia Vanden Heede

Geplaatst 14 jan. 2012 06:16 door susan *   [ 14 jan. 2012 06:17 bijgewerkt ]

De boeken van Vos en Haas, geschreven door Sylvia Vanden Heede en geïllustreerd door Thé Tjong-Khing, zijn al jaren geliefd. Dat blijkt onder andere uit de vele verschillende boekenuitgaven met Vos en Haas in de hoofdrol: grote prentenboeken, een woordenboek, een kookboek en zelfs een tijdschrift. Het boek Een echt zwijn is stoer behoort tot de serie avi-boeken en is bedoeld voor kinderen vanaf groep 3.

In dit zevende deel zien Vos, Haas en Uil weer een aantal oude bekenden terug. In dit boek speelt Ever een belangrijke rol en Rob en Meermin, van het eiland waar Vos en Haas in het derde boek op vakantie gingen, komen op bezoek in het bos. Om de verhalen te begrijpen is het overigens niet nodig de voorafgaande delen te lezen.
In het eerste gedeelte van het boek draait het verhaal om de verjaardag van Haas. Vos bereidt een verrassingsontbijt voor maar Ever dreigt zijn plannen te verstoren. Om verjaardagstaart te krijgen moeten Uil en Ever met een cadeau op de proppen komen en dat valt niet mee. Per flessenpost wordt het bezoek aangekondigd van Rob en Meermin. Ze verstoren de dagelijkse gang van zaken want het zakeninstinct van Rob sluit niet helemaal aan bij de andere bewoners in het bos.

De verhalen hebben een rijke inhoud, in de verhoudingen tussen de dieren wordt veel niet uitgesproken en is het aan de lezer om de nuances op te pikken of niet. Bijvoorbeeld dat Ever en Haas elkaar duidelijk aardig vinden en Vos dit niet leuk vindt. Maar verliefd zijn ze niet, Haas laat dit duidelijk merken en Ever heeft zijn hart verloren aan een onbekende roze schoonheid uit een tijdschrift. Niet alleen de onderlinge verhoudingen tussen de hoofdpersonen hebben allerlei aspecten, ook op taalniveau is er sprake van gelaagdheid. Er zijn bijvoorbeeld woordspelingen: als Ever zich sportief aan het opwarmen is vindt Vos dit maar raar ´Eten warm je op. Maar jezelf toch niet!´ En waarom zou Ever ´treinen´, er is niet eens een station in het bos. Ever moet het uitleggen: hij is niet aan het treinen maar trainen´dat klinkt bijna hetzelfde. Toch is het iets heel anders.´ VandenHeede schuwt ook moeilijke woorden niet, zoals ´vrek´, ´een dozijn´, ´verwelken´, ´kombuis´ en de kwalificatie ´een nuf met poen´. De context helpt om de woorden te begrijpen, maar het alleen lezende kind zal niet alles vanzelf oppikken.
Ook dit boek claimt een oplopend avi-niveau te hebben, van Avi-start tot M3. Ik heb daar mijn twijfels over als ik op de eerste pagina woorden zie als ´jarig´, ´verrassing´ en ´cadeau´.

Het boek staat weer vol met de heerlijke illustraties van Thé Tjong-Khing. Vooral Ever is kostelijk in al zijn stoere poses in zijn leren kleding. Een grappige vondst is de wijze van vervoer van Meermin, ze komt in een bad op wieltjes. De illustraties helpen om de tekst te begrijpen. Ze laten zien wat er gebeurt en ook gedachten worden verbeeld door middel van gedachtewolkjes.
De lay-out is prettig, de blokjes tekst en de illustraties wisselen elkaar af in een overzichtelijk geheel. Sommige woorden zijn vetgedrukt en mij ontgaat daar de functie van. Leuk zijn de briefjes die Haas als verjaardagspost ontvangt van de dieren die in eerdere verhalen een rol speelden, ieder briefje heeft een ander handschrift, passend bij de afzender.

De Vos en Haas boeken behoren inmiddels tot de klassieken, heel veel kinderen krijgen ze aangereikt en heel veel kinderen genieten ervan. De gelaagdheid in zowel het verhaal als in het taalgebruik zorgt er voor dat er veel te ontdekken valt en de serie leent zich daardoor ook voor een wat ouder leespubliek dan de zes/zeven jarige uit groep 3.

Vos en Haas Een echt zwijn is stoer
Sylvia Vanden Heede (tekst) en Thé Tjong-Khing (ill)
 
Lannoo, 2011     €14,99
 
 

Sproet de stoutste pony van stal - Rian Visser

Geplaatst 12 jan. 2012 03:19 door susan *

Uitgeverij Gottmer heeft er alles aan gedaan om de boekjes over de stoute pony Sproet aantrekkelijk uit te geven. In een echt koffertje zitten vier boekjes met een harde kaft waarin de avonturen worden beschreven van ´de stoutste pony van stal´. De vier boekjes vormen samen een verhaal en zijn geschreven op avi M4 en avi E4 niveau. In het koffertje zit nog een vijfde boekje met een slappe kaft, een informatief werkboekje.

In het eerste deel maken we kennis met Anne. Ze is dol op paarden en is vaak ´op stal´. Ze mag echter geen rijlessen nemen van haar moeder. Anne heeft leuke vriendinnen op stal en ze mag graag naar de lessen kijken en helpen bij de verzorging van de paarden. Op een dag komt er een nieuwe pony, Sproet. Iedereen wil graag op hem rijden, maar Sproet denkt daar anders over en gooit in zijn eerste les de berijdster van zijn rug.
Anne is dol op Sproet en in het tweede deel lezen we hoe zij met Sproet gaat wandelen en stiekem op een verlaten weitje een nieuwe aanpak uitprobeert om Sproet wat rustiger te maken. In het derde boekje lijkt Anne´s aanpak te werken. Maar als hij weer wordt ingezet voor de lessen gaat het mis, de ruiter pakt de pony heel anders aan dan Anne en daar is Sproet niet van gediend. In het laatste deel vraagt de eigenaar zich af of hij Sproet wel kan houden. Gelukkig kan Anne laten zien wat Sproet allemaal kan als je hem maar op de juiste wijze behandeld en natuurlijk mag Anne aan het einde van de reeks ook op paardrijles.

De boekjes zijn vooral leuk voor kinderen die zelf paardrijden. De gang van zaken rond de stal en de lessen wordt hier en daar kort toegelicht, maar veel wordt bekend verondersteld, bijvoorbeeld wat een singel, een bak en afwenden is. De aanpak van Anne voor Sproet is een bestaande methode die ´loswerken´wordt genoemd, die aanpak wordt ook uitgelegd. Respect hebben voor het dier loopt als een rode draad door het verhaal.
Het werkboekje nodigt uit om de kennis over paarden te etaleren en/of op zoek te gaan naar meer informatie over paarden in het algemeen en paardrijden in het bijzonder.

De illustraties zijn gemaakt door Margriet van Noort en erg leuk. Sproet is getekend in al zijn verschillende stemmingen en dat geldt ook voor Anne. Op de illustraties is te zien hoe dat ´loswerken´er uit ziet. Van Noort heeft hiervoor een goed voorbeeld gehad, de schrijfster heeft het haar zelf laten zien. Rond de paarden en de mensen vliegt door de boekjes heen een blauwe vogel en voor wie goed kijkt is er vaker een grappig detail te ontdekken.
De lay-out van de boekjes is overzichtelijk, de letters staan op een witte achtergrond.

Het leeskoffertje Sproet is een must voor alle paardenmeisjes die in groep 4 zitten.

Sproet de stoutste pony van stal
Rian Visser (tekst) en Margriet van Noort (ill)

Gottmer, 2011     €16,95

Er is van deze leeskoffer ook een app beschikbaar, klik hier voor meer informatie.
 

Wie wil er taart? - Debora Zachariasse

Geplaatst 10 jan. 2012 04:55 door susan *   [ 10 jan. 2012 04:55 bijgewerkt ]

In de drie nieuwe avi-boekjes van Debora Zachariasse zien we de hoofdpersonen uit een eerder verschenen voorleesboek terug. In Het geheim van de wind beleefden de drie varkentjes Big, Slim en Knor een mooi avontuur dat een boek lang duurde. In de drie avi-boekjes beleven ze in elk boekje een klein avontuur.
In Wie wil er taart bakt Knor een heerlijke vlaai, met een kers erop, maar niemand wil van zijn taart eten: Big ligt nog te slapen, Eek is ziek, Aart is op dieet en Kraai is niet thuis en nou een taart in je eentje opeten is wel erg saai. In Slim leert vliegen droomt varkentje Slim ervan om te kunnen vliegen. Volgens Kraai kan dat wel, hij heeft alleen een veer nodig en daar is wel aan te komen. Even later klimt Slim met zijn veer naar een hoge tak, zal dat wel goed aflopen? 
In Een pet voor Slim gaat Big op zoek naar een verjaardagscadeau voor Slim. Hij vraagt daarbij om de hulp van het bos, de wind en de zon en die geven hem schijnbaar nutteloze dingen. Big vindt ook precies wat Slim graag wil hebben, een mooie pet. De pet is zo mooi dat Big besluit deze zelf te houden en Slim geeft hij een bot, een dot in de knoop geraakt touw en een bril met maar één glas. Het blijken toch leuke bruikbare cadeau´s en Big weet niet of het wel slim was de pet te houden en de ´rommel´ weg te geven.

De drie boekjes zijn geïllustreerd door Alice Hoogstad, een ervaren illustratrice. De dieren zijn natuurgetrouw afgebeeld, alleen varkentje Knor gaat goed gekleed door het boek, hij heeft een ruitjesbroek met bretels aan, Knor en Big moeten het doen met laarsjes of een pet. Kraai, Mus, Duif en de eekhoorns dragen geen kleding. Hoogstad weet de dieren in hun onnatuurlijke bezigheden, zoals vliegen of fluitspelen overtuigend te tekenen. De gezichtsuitdrukkingen van de dieren zijn goed getroffen. Hoogstad is een meester in het kleurgebruik, de achtergronden in aquareltechniek zijn warm en sfeervol.

Debora Zachariasse heeft talent voor ´avi-schrijven´. De boekjes zijn op avi-M3 niveau en de tekst bestaat uit klankzuivere woorden van een lettergreep. Hoofdletters worden niet gebruikt. Ondanks de beperkingen die het avi-niveau de schrijfster oplegt hebben de drie boekjes een verhaal met een kop en een staart. De verhaallijn is goed te volgen omdat op speelse wijze herhalingen van informatie in de tekst zijn verwerkt.
Wie wil taart is in goed lopend rijm geschreven:´dit is knor/hij bakt taart/hij roert meel met een vaart/taart met kers/taart zo zoet/knor weet best hoe dat moet.´ Het is een klassiek repeteerverhaal in een eigentijds jasje. Slim leert vliegen is spannender met zijn centrale vraag of Slim echt met één veer in de hand zichzelf van een hoge tak zal storten. Een pet voor Slim heeft echt een plot, ook de lezer vraagt zich af wat Slim heeft aan de nutteloze cadeau´s die hij krijgt.

Zachariasse heeft drie juweeltjes voor de beginnende lezer geschreven, drie prachtig uitgegeven boekjes met speelse en sfeervolle illustraties. Met zo´n kwaliteit wordt leren lezen vanzelf leuk.

Wie wil er taart? / Slim leert vliegen / Een pet voor Slim
Debora Zachariasse (tekst) en Alice Hoogstad (ill)

Moon, 2011     € 6,95 per stuk

Het voorleesboek Het geheim van de wind (2008) is helaas niet meer in druk, maar wel te vinden in bibliotheken.

 

 
 

1-10 of 21