lijst AVI-boeken‎ > ‎

Lezen is te gek! Van vrolijke ponyverhalen tot avontuurlijke piratenverhalen

Geplaatst 27 feb. 2013 05:25 door susan *   [ 27 feb. 2013 05:26 bijgewerkt ]
Lezen is te gek! is een serie boeken voor beginnende lezers van uitgeverij Deltas. Niet alle kinderen zullen het eens zijn met deze uitspraak. In Nederland wordt gewerkt met het avi-systeem dat kinderen stapsgewijs door het aanleren van het lezen leidt. Het taalgebruik van de aviboeken wordt steeds iets moeilijker en dat wordt aangegeven met een oplopend avinummer. Dit leidt nogal eens tot onderlinge opschepperijen over het al bereikte aviniveau, of een treurig kind dat een bepaald boek niet mag lezen omdat het ´zijn avi´ niet is. Het zijn de onbedoelde bijwerkingen van het systeem.
Auteurs die volgens de avinormen schrijven worden geconfronteerd met een waslijst aan voorwaarden waaraan een aviboek moet voldoen. Het mag een wonder heten dat nog zoveel schrijvers er in slagen daarbinnen een aardig verhaal te vertellen. Boeken zonder avi-aanduiding voor de beginnende lezer zijn er nauwelijks en dat is jammer. Voor een grote groep kinderen zou het fijn zijn even los te kunnen komen van de avi-terreur en te kiezen voor ´avi-leuk´. Met name wat oudere kinderen die moeite hebben het lezen eigen te maken zullen blij zijn met de reeks Lezen is te gek! De boeken spelen in op hun onervarenheid met lezen, maar schrikken niet terug voor het gebruik van een avi-overstijgend ´moeilijk´ woord.

Er zijn zestien boekjes in de serie, met populaire onderwerpen. Er zijn dolfijnenverhalen, zeehondenverhalen, coole skaterverhalen, spannende spookverhalen, betoverde balletverhalen, dinoverhalen, vriendinnenverhalen en drakenverhalen.
Ik las drie boekjes uit de serie: Leuke voetbalverhalen, Vrolijke ponyverhalen en Avontuurlijke piratenverhalen. Ieder boek heeft ongeveer acht verhalen van enkele pagina´s. De zinnen zijn kort en de verhalen zijn rijkelijk geïllustreerd. De aantrekkelijke illustraties sluiten aan op te tekst en dragen zo bij tot een goed begrip van het verhaal.
De verhalen zijn heel divers. Bij de piraten komen we woestelingen tegen, maar ook piraten die niet willen vechten, bij de ponyverhalen wordt het spannend als er een ongeluk gebeurt of het ponyweitje verloren dreigt te gaan, maar er kan ook gelachen worden als vriendinnen elkaar in de maling nemen. De voetbalverhalen hebben eveneens verschillende invalshoeken: het gaat over vriendschap, over spannende wedstrijden of over een beroemde vader.

De serie Lezen is te gek! is een mooie aanvulling op de avi-collectie in de schoolbibliotheek. Door de aantrekkelijke uitgave en de vele leuke onderwerpen wordt de kans vergroot dat ook beginnende lezers de uitroep slaken: lezen is te gek!

Vrolijke ponyverhalen/Avontuurlijke piratenverhalen/Leuke voetbalverhalen
Uit de serie: Lezen is te gek!

Alexandra Fischer- Hunold, Thilo (tekst) & Silke Voigt, Ines Rarisch en Van Leopé (ill)
Deltas € 8,95 per deel