lijst AVI-boeken‎ > ‎

Sinterklaas is toch geen dief! - Monique Berndes

Geplaatst 23 nov. 2012 05:26 door susan *   [ 30 nov. 2012 06:52 bijgewerkt ]

Kinderen in groep 4 kunnen zelf het sinterklaasverhaal Sinterklaas is toch geen dief! lezen op avi-niveau M4.
 ´Sinterklaas is weer in het land. En de hele klas praat erover. Nou ja, BIJNA de hele klas dan. Kemal praat niet over de Sint. Hij weet niet wie dat is.´ 
Kemal is geboren in Kosovo en heeft nog nooit van Sinterklaas gehoord. Wel weet hij dat Sinterklaas op zijn schoenen uit is. Hij neemt geen enkel risico en besluit zijn schoenen goed in de gaten te houden. En niet voor niets, want midden in de nacht hoort hij de schoenendieven op het dak. Snel waarschuwt Kemal zijn ouders en gezamenlijk zullen zij wel even afrekenen met die lelijke dieven. 

Monique Berndes werkt het verhaaltje goed uit. Sint en Piet laten zich niet zo makkelijk weg sturen, zelfs de politie wordt erbij gehaald. Uiteindelijk snapt Kemal dat de sint uitsluitend goede bedoelingen heeft. Als hij ook zijn ouders daarvan heeft overtuigd wordt Sinterklaas als een geëerde gast binnen gehaald en moet hij eerst wat eten voor hij weer verder mag. 
Dit is een boekje voor echte gelovers. Nergens wordt, ook niet met een knipoog, getwijfeld aan het bestaan van Sinterklaas. 

Het verhaal is kundig en tekstondersteunend geïllustreerd door Melchior van Rijn. De illustraties laten zien wat er in de tekst gebeurt, er wordt geen informatie toegevoegd. De gezichtsuitdrukkingen ondersteunen de stemmingen. 

Sinterklaas is toch geen dief! 
Monique Berndes (tekst) en Melchior van Rijn (ill)

De Vier Windstreken, 2012     € 8,95