lijst AVI-boeken‎ > ‎

Sproet de stoutste pony van stal - Rian Visser

Geplaatst 12 jan. 2012 03:19 door susan *
Uitgeverij Gottmer heeft er alles aan gedaan om de boekjes over de stoute pony Sproet aantrekkelijk uit te geven. In een echt koffertje zitten vier boekjes met een harde kaft waarin de avonturen worden beschreven van ´de stoutste pony van stal´. De vier boekjes vormen samen een verhaal en zijn geschreven op avi M4 en avi E4 niveau. In het koffertje zit nog een vijfde boekje met een slappe kaft, een informatief werkboekje.

In het eerste deel maken we kennis met Anne. Ze is dol op paarden en is vaak ´op stal´. Ze mag echter geen rijlessen nemen van haar moeder. Anne heeft leuke vriendinnen op stal en ze mag graag naar de lessen kijken en helpen bij de verzorging van de paarden. Op een dag komt er een nieuwe pony, Sproet. Iedereen wil graag op hem rijden, maar Sproet denkt daar anders over en gooit in zijn eerste les de berijdster van zijn rug.
Anne is dol op Sproet en in het tweede deel lezen we hoe zij met Sproet gaat wandelen en stiekem op een verlaten weitje een nieuwe aanpak uitprobeert om Sproet wat rustiger te maken. In het derde boekje lijkt Anne´s aanpak te werken. Maar als hij weer wordt ingezet voor de lessen gaat het mis, de ruiter pakt de pony heel anders aan dan Anne en daar is Sproet niet van gediend. In het laatste deel vraagt de eigenaar zich af of hij Sproet wel kan houden. Gelukkig kan Anne laten zien wat Sproet allemaal kan als je hem maar op de juiste wijze behandeld en natuurlijk mag Anne aan het einde van de reeks ook op paardrijles.

De boekjes zijn vooral leuk voor kinderen die zelf paardrijden. De gang van zaken rond de stal en de lessen wordt hier en daar kort toegelicht, maar veel wordt bekend verondersteld, bijvoorbeeld wat een singel, een bak en afwenden is. De aanpak van Anne voor Sproet is een bestaande methode die ´loswerken´wordt genoemd, die aanpak wordt ook uitgelegd. Respect hebben voor het dier loopt als een rode draad door het verhaal.
Het werkboekje nodigt uit om de kennis over paarden te etaleren en/of op zoek te gaan naar meer informatie over paarden in het algemeen en paardrijden in het bijzonder.

De illustraties zijn gemaakt door Margriet van Noort en erg leuk. Sproet is getekend in al zijn verschillende stemmingen en dat geldt ook voor Anne. Op de illustraties is te zien hoe dat ´loswerken´er uit ziet. Van Noort heeft hiervoor een goed voorbeeld gehad, de schrijfster heeft het haar zelf laten zien. Rond de paarden en de mensen vliegt door de boekjes heen een blauwe vogel en voor wie goed kijkt is er vaker een grappig detail te ontdekken.
De lay-out van de boekjes is overzichtelijk, de letters staan op een witte achtergrond.

Het leeskoffertje Sproet is een must voor alle paardenmeisjes die in groep 4 zitten.

Sproet de stoutste pony van stal
Rian Visser (tekst) en Margriet van Noort (ill)

Gottmer, 2011     €16,95

Er is van deze leeskoffer ook een app beschikbaar, klik hier voor meer informatie.