lijst AVI-boeken‎ > ‎

Wie wil er taart? - Debora Zachariasse

Geplaatst 10 jan. 2012 04:55 door susan *   [ 10 jan. 2012 04:55 bijgewerkt ]
In de drie nieuwe avi-boekjes van Debora Zachariasse zien we de hoofdpersonen uit een eerder verschenen voorleesboek terug. In Het geheim van de wind beleefden de drie varkentjes Big, Slim en Knor een mooi avontuur dat een boek lang duurde. In de drie avi-boekjes beleven ze in elk boekje een klein avontuur.
In Wie wil er taart bakt Knor een heerlijke vlaai, met een kers erop, maar niemand wil van zijn taart eten: Big ligt nog te slapen, Eek is ziek, Aart is op dieet en Kraai is niet thuis en nou een taart in je eentje opeten is wel erg saai. In Slim leert vliegen droomt varkentje Slim ervan om te kunnen vliegen. Volgens Kraai kan dat wel, hij heeft alleen een veer nodig en daar is wel aan te komen. Even later klimt Slim met zijn veer naar een hoge tak, zal dat wel goed aflopen? 
In Een pet voor Slim gaat Big op zoek naar een verjaardagscadeau voor Slim. Hij vraagt daarbij om de hulp van het bos, de wind en de zon en die geven hem schijnbaar nutteloze dingen. Big vindt ook precies wat Slim graag wil hebben, een mooie pet. De pet is zo mooi dat Big besluit deze zelf te houden en Slim geeft hij een bot, een dot in de knoop geraakt touw en een bril met maar één glas. Het blijken toch leuke bruikbare cadeau´s en Big weet niet of het wel slim was de pet te houden en de ´rommel´ weg te geven.

De drie boekjes zijn geïllustreerd door Alice Hoogstad, een ervaren illustratrice. De dieren zijn natuurgetrouw afgebeeld, alleen varkentje Knor gaat goed gekleed door het boek, hij heeft een ruitjesbroek met bretels aan, Knor en Big moeten het doen met laarsjes of een pet. Kraai, Mus, Duif en de eekhoorns dragen geen kleding. Hoogstad weet de dieren in hun onnatuurlijke bezigheden, zoals vliegen of fluitspelen overtuigend te tekenen. De gezichtsuitdrukkingen van de dieren zijn goed getroffen. Hoogstad is een meester in het kleurgebruik, de achtergronden in aquareltechniek zijn warm en sfeervol.

Debora Zachariasse heeft talent voor ´avi-schrijven´. De boekjes zijn op avi-M3 niveau en de tekst bestaat uit klankzuivere woorden van een lettergreep. Hoofdletters worden niet gebruikt. Ondanks de beperkingen die het avi-niveau de schrijfster oplegt hebben de drie boekjes een verhaal met een kop en een staart. De verhaallijn is goed te volgen omdat op speelse wijze herhalingen van informatie in de tekst zijn verwerkt.
Wie wil taart is in goed lopend rijm geschreven:´dit is knor/hij bakt taart/hij roert meel met een vaart/taart met kers/taart zo zoet/knor weet best hoe dat moet.´ Het is een klassiek repeteerverhaal in een eigentijds jasje. Slim leert vliegen is spannender met zijn centrale vraag of Slim echt met één veer in de hand zichzelf van een hoge tak zal storten. Een pet voor Slim heeft echt een plot, ook de lezer vraagt zich af wat Slim heeft aan de nutteloze cadeau´s die hij krijgt.

Zachariasse heeft drie juweeltjes voor de beginnende lezer geschreven, drie prachtig uitgegeven boekjes met speelse en sfeervolle illustraties. Met zo´n kwaliteit wordt leren lezen vanzelf leuk.

Wie wil er taart? / Slim leert vliegen / Een pet voor Slim
Debora Zachariasse (tekst) en Alice Hoogstad (ill)

Moon, 2011     € 6,95 per stuk

Het voorleesboek Het geheim van de wind (2008) is helaas niet meer in druk, maar wel te vinden in bibliotheken.