Terrible Tudors

Geplaatst 21 mrt. 2011 04:56 door susan *   [ 21 mrt. 2011 04:58 bijgewerkt ]
Er was eens een man, Terry Deary, die slechte geschiedenislessen kreeg. De lessen waren saai, slecht onderwezen en hij haatte het vak. In 1993 nam hij wraak, hij bracht zijn eerste twee geschiedenissenboeken voor kinderen uit en ´historybooks for children would never be the same again´.

Terry Deary is de man achter de serie Horrible Histories waarvan een groot aantal delen ook in het Nederlands zijn vertaald in de serie Waanzinnig om te weten, uitgegeven door Kluitman.
Naast Terry Deary als vaste auteur in de serie staat illustrator Martin Brown. Hij vult de teksten aan met kleine tekeningen die gemaakt zijn met een knipoog naar de tekst.

Het boek Terrible Tudors zal waarschijnlijk de Nederlandse vertaling niet meemaken. Weinig Nederlandse kinderen zullen weten wie de hoofdpersonen waren en weinigen zullen daarin geïnteresseerd zijn. Dat is jammer, want enige kennis van de vorsten en vorstinnen van Engeland kan handig zijn. Afgelopen weken lag het boek naast de tv als de serie ´The Tudors´ te zien was en wat bleek, Henry VIII was helemaal niet die knappe aantrekkelijke man, hij was ´fat as a boar´ en hij stonk.

Als we het over de Tudors hebben komen we een aantal bekende vorsten tegen waaronder Hendrik VIII en zijn dochters Bloody Mary en Elisabeth I. Om de verschillende vorsten uit elkaar te houden voorziet het boek in handige en grappige limericks. Ook geeft het een overzichtelijk schema van de verschillende vrouwen van Hendrik VIII en hoe ze aan hun einde kwamen.
Naast aandacht voor het koninklijk huis wordt het dagelijks leven in de Tudorperiode in al zijn viezigheid en vunzigheid beschreven in ´half a dozen filthy facts´. Verder komt het schoolleven aan de orde, de rechtspraak, de mode, de rol van vrouwen, Shakespeare natuurlijk en de zeevaart.
Met Elisabeth I eindigt de Tudorlijn en nemen de Stuarts het over. Ook geen lekker stelletje volgens de auteur, deze familie heeft een geschiedenis ´every bit as bloody and violent as the Tudors´. Terry Deary beschijft de ´Slimy Stuarts´ in het gelijknamige boek.

Ik heb me vaak afgevraagd waarom wij in Nederland er niet in slagen de vaderlandse geschiedenis even aantrekkelijk te maken. Horrible Histories is een fenomeen in Engeland, naast de boeken is er een tv-serie waarin op klokhuisachtige wijze geschiedenisles wordt gegeven. We hebben dubbel gelegen bij een historische ´Wife Swop´ en bij de hilarische dating-show met diverse voormalige Engelse vorsten.

Terrible Tudors leert veel over de Engelse geschiedenis, die voor een belangrijk deel ook wereldgeschiedenis is. Het Engels is toegankelijk, de teksten zijn kort en worden ondersteund door de tekeningen. De historische informatie is grappig en bij voorkeur worden er ongewone en liefst ranzige zaken beschreven. De gegeven informatie is historisch juist, de auteurs van de serie werken samen met gerenommeerde historici.

Terrible Tudors
Terry Deary (tekst) en Martin Brown (ill)
 
Scholastic, 2009     € 8,95