The boy who fell down exit 43

Geplaatst 11 mei 2011 02:30 door susan *   [ 11 mei 2011 02:31 bijgewerkt ]
Finn Oliver, twaalf jaar, is op zoek naar de autosleutels. Hij wil een stukje gaan rijden in de auto van zijn moeder. Elfjarige Jessie, al ruim 150 jaar dood, staat klaar bij uitgang 43 om vanuit de onderwereld een bezoek te brengen aan de bovenwereld. Finn en Jessie´s wegen kruizen elkaar als Jessie via de gouden ladders omhoog klimt naar de wereld der levenden en Finn door het membraam van uitgang 43 met zijn auto naar beneden stort en in de onderwereld terecht komt, een plaats waar gestorvenen verblijven.
De consternatie in de onderwereld is groot, eindelijk is er een sterveling in hun midden die wellicht de redding van de onderwereld aankondigt, zijn komst is immers voorspelt.
Jessie ondertussen heeft problemen in de bovenwereld en ze is te laat bij uitgang 43 om terug te keren naar haar eigen wereld. Zal zij nu langzaam vervagen en voor eeuwig verdwijnen?

The boy who fell down exit 43 is een onderhoudend avonturenverhaal met een hoog tempo, de gebeurtenissen volgen elkaar snel op. Goodwin slaagt erin de onderwereld en zijn bewoners tot leven te brengen zonder veel uitleg te geven. Door middel van acties en dialogen wordt deze wereld bijna achteloos voor de lezer ontsloten.
Het boek is bevolkt met merkwaardige persoonlijkheden: de bazige viking Bloodaxe die de leiding heeft, zijn zoon Morgan die zo graag de waardering van zijn vader wil, de robuuste poortwachter Glenridding en de adellijke Lady Fortescue die van nature de leiding naar zich toe trekt tot grote ergernis van Bloodaxe.
Finn en Jessie leren elkaar tijdens het avontuur goed kennen, zij moeten hun grootste angsten onder ogen zien om de onderwereld te redden. Jessie, die als elfjarige verdronk, zal haar angst voor water moeten overwinnen en Finn moet de plotselinge dood van zijn vader een plek geven. Vooral Finns strijd om in het reine te komen met zijn overleden vader is een mooie ontroerende lijn in het verhaal.

De Engelse Harriet Goodwin debuteerde succesvol met dit boek, het won diverse prijzen.

The boy who fell down exit 43 is een heerlijk vlot geschreven, vaak grappig avonturenverhaal over levendige doden en een doodse jongen die het leven weer moet toelaten.

The boy who fell down exit 43
Harriet Goodwin

Stripes Publishing, 2009     € 8,95