The Queen's Knickers - Nicholas Allan

Geplaatst 3 jun. 2012 05:38 door susan *   [ 3 jun. 2012 05:39 bijgewerkt ]
In 2012 viert de Engelse koningin Elizabeth haar diamanten jubileum, ze zit zestig jaar op de troon. Ook in de Engelse boekwinkels wordt hier aandacht aan besteed op diverse boekentafels. Voor de kinderen ligt daar dan vaak een prentenboek bij van Nicholas Allan met de intrigerende titel The Queen´s Knickers. Het prentenboek kwam al in 1993 uit, is eigenlijk nooit weg geweest en wordt ter gelegenheid van het jubileum opnieuw gedrukt met een andere omslag.

In het prentenboek draait het om de vraag wie verantwoordelijk is voor de onderbroeken van de koningin en welke onderbroeken ze zoal draagt. Koninklijke bediende Dilys zorgt voor het ondergoed en dat is een full-time job. Soms gaat er iets mis, zoals op de dag dat de onderbroekenkist verwisseld werd met een picknickmand.
De koningin heeft onderbroeken voor elke gelegenheid: een zwarte voor begrafenissen, eentje met de Engelse vlag voor buitenlandse bezoeken en een wollen exemplaar als ze in haar Schotse paleis Balmoral is, met Schotse ruit natuurlijk. Er zijn ook speciale reisonderbroeken die in noodgevallen in een parachute of een reddingsboot kunnen veranderen.
Op een dag is er paniek in het paleis, want de koningin heeft geen passende onderbroek voor een schoolbezoek en zo moet ze noodgedwongen haar 'every day knickers' dragen. Gelukkig maar dat niemand ze kan zien.

Nicholas Allan maakte meer ´ondeugende´ prentenboeken, bijvoorbeeld over Jezus die een dagje vrij neemt of over een konijnenechtpaar dat er probeert achter te komen waarom ze steeds maar weer kleintjes krijgen. Dat laatste prentenboek werd in 2005 ook in Nederland uitgegeven en is in bibliotheken nog wel te vinden.
Allan illustreerde het boek zelf met eenvoudige en toegankelijke illustraties die de tekst ondersteunen. Alle bijzondere onderbroeken zijn te zien, evenals de reddingsonderbroeken in gebruik.

The Queens Knickers is een vrolijk prentenboek over een spannend onderwerp voor jonge kinderen en voor volwassenen die zich wellicht ook afvragen hoe de onderbroek van de koningin er uit ziet. Het laat zich makkelijk navertellen in het Nederlands, het zijn vooral de illustraties die het boek zo grappig maken.

The Queen´s knickers
Nicholas Allan Random
House children´s books € 8,99 (bol.com)