The recruit

Geplaatst 28 jun. 2011 01:05 door susan *   [ 28 jun. 2011 01:06 bijgewerkt ]
Deel 1 uit de serie Cherub
De Cherubserie van Robert Muchamore werd mij vorig jaar met klem aangeraden door een bevlogen Engelse boekverkoper. ´Much better´ dan de Alex Riderserie van Horowitz of de Young Bondserie van Charlie Higson volgens hem. Deze beide series heb ik met plezier gelezen, dus mijn nieuwsgierig was gewekt en ik nam deel 1 The recruit mee, die vervolgens verstofte in de boekenkast.
De Cherubserie is ook in het Nederlands uitgegeven en het eerste deel kwam recent voor een ´lekkermaakprijsje´ in de boekhandel. Reden genoeg dus dit boek ter hand te nemen. Maar na lezing van twee hoofdstukken heb ik het geërgerd in een hoek geslingerd door de barslechte vertaling, vervolgens mijn Engelstalige exemplaar afgestoft en het boek achter elkaar met veel genoegen uitgelezen.

Cherub, een onderdeel van de Britse geheime dienst, is een organisatie die weeskinderen rekruteert om op te leiden tot geheim agent. Omdat kinderen als onschuldige omstanders worden gezien kunnen zij makkelijker infiltreren en spioneren.
James wordt door Cherub gerekruteerd na het overlijden van zijn moeder. Hij doorstaat de aannametest en mag toetreden tot de Cherubcampus. Hij krijgt daar een prima kamer, pittige lessen, veel sport en leuke vrienden. Maar Cherubagent word je niet zomaar, je kunt pas op missie na de 100 dagen durende basistraining. De lezer volgt James tijdens zijn trainingsperiode en op zijn eerste missie. Hij komt dan terecht in een hippiekolonie en moet onderzoeken of daar een aanslag wordt voorbereid.

Muchamore is ooit aan deze serie begonnen om zijn neef aan het lezen te krijgen. Hij schrijft voor jongeren vanaf 12 jaar die te groot zijn geworden voor de kinderboeken en nog te klein voor de volwassen literatuur. Zijn opzet is geslaagd, de Cherubserie wordt in 20 landen uitgegeven en dit eerste deel ontving acht prijzen.
Muchamore schrijft met een heerlijk vlotte pen ´punchy and exciting´ volgens de Sunday Express. Het verhaal heeft veel vaart, er is een constante stroom van onderkoelde humor en de personages zijn boeiend.
Muchamore zet de lezer vaak even op het verkeerde been, bijvoorbeeld als James volkomen onverwacht en tot zijn eigen stomme verbazing ineens met gillende sirenes naar het ziekenhuis wordt afgevoerd. Ook in het vaak vertelde verhaal van een zware training weet Muchamore de aandacht van de lezer goed vast te houden door zijn manier van vertellen en het toevoegen van onverwachte wendingen.
Als James op zijn eerste missie is ondervindt hij ook de nadelen van het werk. Hij weet dat hij het meisje waar hij stapelverliefd op wordt na de missie nooit meer zal zien, en ook ontdekt hij dat de ´bad guys´ niet zonder meer slecht zijn, er is sprake van een verhaal met twee kanten, een mooi thema in een puberboek.

De serie is wereldwijd succesvol, er zijn twaalf boeken over de avonturen van James verschenen en er zijn twee ´spin-offs´. De serie Henderson´s boys verhaalt over de Cherubagenten uit de Tweede Wereldoorlog en in augustus komt in Engeland het eerste deel van Cherub Two, waarin een nieuwe generatie Cherubagenten gevolgd wordt.

Het is echt jammer dat de vertaling die uitgeverij De Bakermat heeft verzorgd zo bedroevend is. Dat ´punchy´ is vertaald als ´krachtig´ is kenmerkend, van het onderhoudende onderkoelde grappige taalgebruik uit het origineel blijft weinig over, de vertaling is gortdroog.
Uitgeverij Sjalom geeft de serie ook in het Nederlands uit. Ik heb geen exemplaar van deze vertaling kunnen krijgen en weet niet of die beter is.

Deze serie verdient een goede vertaling en kan dan zeker de concurrentie aan met andere spannende boeken over jonge geheime agenten.
Ik neem deze zomer nog wat deeltjes mee uit Engeland om lekker weg te lezen aan het de rand van het zomerse zwembad.

The recruit
Deel 1 uit de Cherub serie
Robert Muchamore
 
Hodder Children´s books, 2004     € 9,99 (bol.com)